Navalnij nagyjából felépült

külföld
2021 május 20., 10:59

Az orosz büntetés-végrehajtási intézetek vezetője bejelentette, hogy Alekszej Navalnij egészen jól van, "többé-kevésbé felépült", és 82 kiló.

Navalnij egészsége azután rendült meg, hogy a börtönben éhségsztrájkba fogott március végén, tiltakozásul, hogy súlyos fájdalmai ellenére sem kapott megfelelő orvosi ellátást. Április 21-én vitték át végül egy polgári kórházba, ahol 23-án fejezte be az éhségsztrájkot.

A börtönparancsnokság szerint mostanra szedte össze magát az éhezés után, és ebből az alkalomból engedélyezik számára, hogy kapcsolatba lépjen a családjával.

Alekszander Navalnij az orosz ellenzék ikonikus alakja, aki korrupciós leleplezéseivel és az orosz ellenzék választási összefogásának szervezésével hívta fel magára a figyelmet az elmúlt években.

Tavaly augusztusban az orosz titkosszolgálat megmérgezte, de a német kormány kimentette Oroszországból, és Berlinben meggyógyították. Idén januárban hazatért, de előtte még megjelentetett egy hosszú videót arról, hogy Putyin titokban egy luxuspalotát épített magának.

Navalnij egy tavaly februári bírósági meghallgatásakor.
photo_camera Navalnij egy februári bírósági meghallgatásakor. Fotó: Sefa Karacan/Anadolu Agency via AFP

Navalnijt még a repülőtéren elfogták, azóta börtönben van, két és fél évre ítélték, és még van egy folyamatban lévő per ellene. A szervezetét az orosz állam időközben szélsőségesnek minősítette, vagyis lényegében betiltotta. (Reuters)