Kaptunk ajándékba 200 ezer kínai vakcinát a kínai védelmi minisztériumtól

járvány
2021 május 21., 08:28

Ma érkezik az utolsó adag a januárban megrendelt 5 millió kínai vakcinából. Szokás szerint Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be a hírt azzal, hogy a kínaiak nemcsak határidő előtt szállítottak, de még többet is a vállaltnál. A kínai védelmi minisztérium ugyanis ajándékba adott a megrendelten felül tovább 200 ezer adag Sinopharm-vakcinát. Eredetileg már csak 500 ezer lett volna hátra, így végül 700 ezer adag érkezik.

Ezzel alighanem jobban jártak volna olyan országok, ahol még alig indult be az oltási program. Nálunk ugyanis eddig nagyjából 1,6 millió adagot használtak fel első és második körben a Sinopharmból, bőven van még raktáron, és nem is fogják elkapkodni. Még akkor is van elegendő mennyiség, ha végül az arab országokhoz hasonlóan nálunk is úgy döntenek, hogy szükség lesz harmadik oltásra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május 7-én bevette a Sinopharmot a globális oltási programjába, a Covaxba, amelyben szegényebb országoknak juttatnak el vakcinát. Magyarországon már most vakcinabőség van.