Kedden kezdik a Clark Ádám tér átépítését

Budapest
2021 május 21., 11:12

A BKK tájékoztatója szerint a Lánchíd felújításának előkészületei most a Clark Ádám téren folytatódnak, ahol kedden megkezdik a körforgalom ideiglenes átépítését. Első ütemben a Lánchíd utcai és a Fő utcai középszigetet bontják el, utána átépítik a középső részt, csökkentik a körforgalom átmérőjét.

A felújítás alatt álló Lánchíd 2021. május 20-án.
photo_camera A felújítás alatt álló Lánchíd 2021. május 20-án Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A Clark Ádám téren az eddigi, 20 méter sugarú középsziget helyett egy 8 méter belső és 14,5 méter külső sugarú, szűkített körforgalom lesz, aminek középpontját eltolják az Alagút felé. Azért veszik ezt előre, hogy a Lánchíd június közepére tervezett teljes lezárásakor ne okozzon fennakadást a közúti forgalom elterelése. 2022 decemberére, amikor várhatóan visszaadják a hidat az autóforgalomnak, a körforgalmat is visszaépítik. A tervek szerint a gyalogos járdákat csak 2023-ban lehet újra használni.

A BKK szerint a kedden kezdődő munkák a közösségi közlekedést nem érintik, viszont útszűkületre kell számítani a Clark Ádám téren, az Alagút utcában, a Lánchíd utcában és a Fő utcában is.

Jövő péntektől a Lánchíd pesti oldalán is dolgoznak majd: az Eötvös téren, az Apáczai Csere János utcánál új buszmegállót alakítanak ki, ezért ott is útszűkület lesz.

A Lánchidat az A-Híd Zrt. újíthatja fel nettó 18,8 milliárd forintért.

(MTI)