Van, ahol úgy tudtak gyorsan nyitni, hogy megúszták a harmadik hullámot is

járvány
2021 május 21., 09:34

Orbán Viktor már többször elmondta a rádióban, hogy „Magyarország az az ország, amely legkorábban térhet vissza Európában a normális élethez”, és pénteken már győzelmet hirdetett a járvány felett. Ötmillió beoltott után megszűnik a kijárási tilalom és az üzletek, vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja, nem kell közterületen maszkot hordani, 50 főig tarthatók magán- és családi rendezvények, a lakodalmakon kétszázan vehetnek részt, és 500 főig akár tüntetéseket is lehet tartani. A zenés- táncos rendezvények csak védettségi igazolvánnyal látogathatók.

De ha körbenézünk Európában, látszik, hogy nagyjából hasonló tempóban haladunk, mint azok az országok, ahol már lecsengett a harmadik hullám.

Persze a legjobban azok jártak, akik nem csak korán nyithattak, de azt is el tudták kerülni, hogy elszabaduljon náluk a járvány, és nagyon sokan haljanak meg.

Elmaradt a harmadik kör

A tavaly még labornak tartott Ausztriában a harmadik hullám mind a fertőzöttek, mind a halottak számában elmaradt a másodiktól. A harmadik hullám csúcsán majdnem harmadával kevesebb aktív fertőzöttet tartottak számon, mint november közepén a második hullám tetőzésénél. Így a 9 milliós országban harmadannyian haltak meg a koronavírus miatt (10 260-an), mint Magyarországon ( 29 427-en). Szerdától az osztrák kormány jelentős lazításokat vezet be: újra kinyithatnak az éttermek, a mozik és a színházak. Fix ülőhelyekkel 3000 fős létszámig lehet szabadtéri rendezvényeket tartani, beltéren a felső korlát 1500 fő. Fix ülőhely nélküli rendezvényt beltéren csak 50 főig lehet szervezni.

photo_camera Fotó: JOE KLAMAR/AFP

A vendéglátóhelyek, a sport- és kulturális létesítmények 22 óráig tarthatnak nyitva. A vendéglátóhelyeken ugyanakkor oltási igazolást vagy negatív tesztet kérnek, a vendégeknek pedig le kell adniuk a nevüket és a kontaktlistájukat. Belül egy asztalnál 4 felnőtt ülhet, a teraszon tíz.

Az osztrák iskolákban hétfőtől tértek vissza a jelenléti oktatásra, ugyanakkor minden intézményben heti háromszor tesztelik a diákokat. Az éneket és a testnevelést csak a szabadban lehet megtartani. A beutazásnál egyre több országgal szemben törlik el a karanténkötelezettséget, és az osztrák gyógyszertárakban a külföldiek is ugyanúgy kérhetnek ingyenes gyorstesztet.

Dániában a decemberi lezárásoknak és a sok tesztelésnek (napi 200 ezer ember) köszönhetően szinte teljesen elmaradt a harmadik hullám, ezért a tervezettnél hamarabb tudtak lazítani a korlátozásokon. Az éttermek és a kávézók belső terei már április 21-én újranyitottak. A szabadban ettől kezdve 10 helyett már akár 50 ember is összejöhetett, június 11-től pedig már egyáltalán nem lesz ilyen korlát. Ekkor azokat a szurkolókat is visszaengedték a stadionokba, akiknek már van védettségi igazolványuk, de szektoronként csak 50 néző tartózkodhat. Péntektől pedig már a zenés klubok, állatkertek és szaunák is kinyitnak. Csak a nightclubok maradnak egyelőre zárva.

Visszatértek a legrosszabb helyzetből

Januárban Portugáliát úgy telibe kapta a harmadik hullám, hogy egy ideig egész Európában náluk volt a legmagasabb a halálozási arány, de ezt szigorú korlátozásokkal márciusra sikerült úgy leszorítaniuk, hogy április végén már volt olyan nap, amikor senki sem halt meg a koronavírus miatt. (Nálunk még pénteken is meghalt 47 ember.) Így május 3-án ott véget ért a rendkívüli állapot: visszaengedték a diákokat az iskolákba, újranyitottak a az éttermek és a kávézók teraszai, a múzeumok és a fodrászatok. A sportolásra már nem vonatkozik a létszámkorlát, a lakodalmakra, keresztelőkre és a nagyobb kültéri eseményekre pedig több résztvevőt engedtek. Hétfőn megnyitották a határaikat a brit turisták előtt.

Angliában hétfőn lazítottak tovább a szabályokon: három helyett már akár harminc ember is találkozhat szabadtéren. És a teraszok után megnyitottak az éttermek, pubok és bárok beltéri kiszolgáló helyiségei is. Létszámkorlátozással újranyitottak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és a stadionok is. És megint fogadnak vendégeket a szállodák is.

A környék is nyitogat már

Szlovákiában szombaton ért véget a tavaly októberben bevezetett vészhelyzet. Ezzel együtt megszűnt a kijárási és gyülekezési tilalom is, vagyis akár tüntetéseket is lehet tartani. A maszkviselés továbbra is kötelező maradt, de a szabályok szigorúsága járásonként változik a járványhelyzet súlyosságától függően. A tömegrendezvények résztvevőinek száma a járások besorolásától függ,

A narancssárga járásokban akár már beltéren is lehet fogyasztani, de maximum csak 4 ember ülhet egy asztalnál. Azokon az országrészeken, ahol nem súlyos a helyzet, lakodalmakat is lehet tartani: a narancssárga járásokban tartott rendezvényeken kültéren 500, beltéren 250 személy tartózkodhat. Ugyanakkor a szervezőknek be kell gyűjteniük a megjelentek nevét és elérhetőségeit. Ahol nem rossz a járványhelyzet, ott a sporteseményeket is nézők előtt tartják.

Szombaton Romániában nagyrészt eltörölték a kültéri maszkviselési kötelezettséget, vagyis a szabadban már csak az olyan zsúfolt helyeken kell felvenni, mint piacokon, vásárokban, tömegközlekedési járműveken és megállókban. Illetve munkahelyeken még kötelező. Egyben megszüntették az éjszakai kijárási tilalmat és az üzletek nyitvatartásának korlátozását.

A nagyobb rendezvényeken csak a beoltottak, illetve 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, vagy 24 óránál frissebb negatív antigén-teszttel rendelkezők vehetnek részt. Megnyitották a sporteseményeket is, de a nézők csak a férőhelyek 25 százalékát foglalhatják el. Ugyanakkor a betegségen átesetteket már nem tekintik védetteknek, tehát nem sorolják a beoltottakkal, vagy negatív tesztet felmutatókkal azonos kategóriába. Az újranyitott konditermek csak a kapacitásuk legfeljebb felét használhatják ki, és mindenkinek legalább 7 négyzetméteres területet kell biztosítaniuk. De ha kizárólag beoltottakat fogadnak, akkor a kapacitásuk 70 százalékát használhatják és elegendő, ha mindenkinek 4 négyzetmétert biztosítanak.