Évtizedekig tarthat helyreállítani a 11 napos háború okozta károkat a Gázai övezetben

külföld
2021 május 22., 05:49

Miután péntek hajnalban tűzszünetet kötött az izraeli kormány és a palesztin Hamász, szombaton megérkeztek az első segélyszállítmányoka 11 napig bombázott Gázai övezetbe - írja a BBC. Az ENSZ és különböző segélyszervezetek teherautói élelmiszert, gyógyszereket és üzemanyagot hozott a lezárt területre, ahol ezekből, különösen a konfliktus után komoly hiány van.

A 11 napig tartó háború miatt 100 ezer embernek kellett elmenekülnie az otthonából Gázában, 800 ezer ember pedig nem jutott ivóvízhez. A palesztin hatóságok szerint több tízmillió dollárra és több évre, akár évtizedekre lenne szükség ahhoz, hogy helyreállítsák a 11 napig tartó bombázások okozta károkat. A bombázások 1000 lakóházat teljesen elpusztítottak, 1800-at pedig lakhatatlanná tettek. Az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete, az Unwra szerint több ezer palesztin vesztette el az otthonát az elmúlt kevesebb, mint két hétben, az ő megsegítésükre a szervezetnek 38 millió dollárra van szüksége. Az izraeli bombázásoknak 250 halálos áldozata volt, a Gázai övezetben, köztük több mint száz nő és gyerek. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász több mint 225 milicistájával végeztek az offenzívában.

photo_camera Palesztin lányok fényképezkednek a gázai romok között. Fotó: MOMEN FAIZ/NurPhoto via AFP

Izrael déli részén sok család óvóhelyeken tölötték az elmúlt napokat, de a tűzszünet hírére ők is visszatértek az otthonaikba. Az izraeli hatóságok szerint a 11 nap alatt a Hamász 4300 rakétát lőtt Izrael területére, ennek 90 százalékát még a becsapódás előtt megsemmisítették. A BBC beszámolója szerint az izraeliek örültek, hogy hazatérhetnek, de úgy érzik, csak idő kérdése, hogy újra kitörtjön a konfliktus a palesztinok és Izrael között.

A tűzszünet megkötése után már voltak is összecsapások ott, ahol az egész 2021-es konfliktus kezdődött, a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél. Az izraeli rendőrök villanógránátokat és gumilövedékeket lőttek a péntek esti imára gyülekező, a gázaiakkal és a kelet-jeruzsálemi, kilakoltatásra váró arab családokkal szolidaritást vállaló, jelszavakat skandáló palesztinokra, akik kövekkel és molotov-koktélokkal reagáltak. A CNN beszámolója szerint az izraeli rendőrök újságírókra is támadtak, akiket hazugnak neveztek gumibottal megvertek.