Győr fideszes polgármestere szerint sem olyan jó ötlet privatizálni az önkormányzati bérlakásokat

POLITIKA
2021 május 22., 11:45

Kovács Péter XVI. kerületi fideszes polgármester után egy újabb fideszes városvezető kritizálta azt a törvényjavaslatot, amivel a Fidesz lehetővé tenné, hogy a bérlők óriási kedvezménnyel megvásárolják az önkormányzati bérlakásokat. Igaz, Dézsi Csaba András, Győr kormánypárti polgármestere sokkal visszafogottabb volt az egész tervet marhaságnak nevező kollégájánál.

Dézsi Csaba Andrást az Ugytudjuk.hu kérdezte a Böröcz József fideszes képviselő által benyújtott javalatról, amely alapján azok a bérlők, akiknek 2020 december 31-ben érvényes bérleti szerződése volt önkormányzati bérlakásra, a piaci érték töredékéért megvásárolhassák a lakást (amit aztán persze teljes piaci értéken tovább adhatnak a piacon). Győr polgármestere úgy fogalmazott:

„Lehet és kell erről tárgyalni, de a jelenlegi beadványt én nem tartom erre alkalmasnak”Dézsi szerint vannak problémák az önkormányzati bérlakásokkal, például hogy vannak olyan szociális bérlakások, amiket valaha valóban szociális alapon kapott egy család, de aztán tovább adta a következő generációknak, akik már nem biztos, hogy rászorulnak. A polgármester szerint olyan bérleti szerződések is vannak, amivel az illetőnek még az unokája is benn lakhat abban a lakásban, így az nem kerül vissza az önkormányzathoz, viszont a költségeket az önkormányzatnak kell állnia.

Dr. Dézsi Csaba András
photo_camera Dézsi Csaba András Fotó: Dr. Dézsi Csaba András Facebook

Viszont bizonyos lakások eladása hátrányos lehet a jövőre nézve. Vannak például olyan lakások a városban, amelyben ötéves előtakarékossági szerződéssel rendelkezők élnek, vagyis öt évig nem kell fizetniük, hogy aztán vehessenek egy lakást maguknak. "De hogyha ezt a bérlakás-csomagot eladjuk, akkor öt év múlva nem lesz következő, aki beköltözhet. És eladjuk vele a jövő generációjának a bérlakáshoz - az előtakarékos, öngondoskodásra nevelő, buzdító bérlakáshoz - jutásnak a lehetőségét" - mondta a portálnak a polgármester.

A kormányzati sajtóban közben elindult a lobbimunka a javaslat mellett. A Magyar Nemzet például interjút közölt a Századvég vezető közgazdászával, Szakáli István Loránddal, aki azzal érvelt a tömeges lakásprivatizáció mellett, hogy egyes felmérések szerint a fővárosi kerületek szintjén évente százhúsz-százötvenmillió forint veszteséget jelentenek a bérlők által felhalmozott és ki nem fizetett tartozások. És hogy Magyarországon az emberek többsége saját tulajdonú ingatlanra vágyik és azért hajlandó áldozatot is vállalni. A lakásprivatizációs javaslatról, amiről júniusban tervez szavazni a Parlament, itt írtunk részletesebben.