100 métert zuhant egy olaszországi felvonó fülkéje, legalább 12 ember meghalt

baleset
2021 május 23., 15:48
photo_camera Fotó: Vigili del Fuoco/AFP


Lezuhant az észak-olaszországi Stresa település és a Mottarone-hegy között működő drótkötélpályás felvonó egyik fülkéje, a balesetben legalább tizenketten meghaltak – közölték az olasz hatóságok.

A kabin kb. 100 métert zuhant a mélybe röviddel azelőtt, hogy megérkezett volna a Mottarone-hegyre. A fülkében legújabb értesülések szerint 14 ember utazott, két gyereket súlyos sérülésekkel a torinói kórházba szállítottak.

Május 23-án szabadult el egy kabinos sílift az olaszországi Stressa-Mottaronéban. A kabinban 15-en utaztak, egyedült a hatéves Eitan Biran élte túl a tragédiát.
photo_camera Fotó: Vigili del Fuoco/AFP

Mario Draghi olasz miniszterelnök részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak. A Twitteren azt írta, felvette a kapcsolatot a mentőegységekkel.

A hatóságok lezárták a kb. 1420 méter magas Mottarone-hegyre vezető utakat, hogy megkönnyítsék a mentési munkálatokat, amikhez helikoptereket is bevetettek.

A kabin egy erdős részre zuhant, a meredek terepviszonyok akadályozták a mentést.

photo_camera Fotó: Vigili del Fuoco/AFP

A koronavírus-járvány után a függővasutat április 24-én helyezték újra üzembe. A drótkötélpályás felvonó 20 percenként közlekedik Stresa és a Mottarone-hegy között. A kellemes időjárás miatt sok turista jutott fel vasárnap így a hegyen kialakított kilátóra, ahonnan látható az Alpok déli lábainál lévő tó, a Lago Maggiore.

Olaszországban 14 hónap szünet után a mostani hétvégén újranyitották a sípályákat is.

A drótkötélpálya 2018-ban
photo_camera A drótkötélpálya 2018-ban Fotó: Frank Fell/Robert Harding Premium via AFP

Az ANSA olasz hírügynökség szerint az 1970-ben átadott drótkötélpályát 2014-ben zárták be karbantartásra, és csak 2016-ban nyitották újra. Az utolsó jelentősebb probléma 2001-ben volt, amikor elakadt egy kabin, és 40 turistát kellett a magasból kimenteni. (MTI)