Fauci nincs meggyőződve arról, hogy a SARS-CoV-2 természetesen fejlődött ki

járvány
2021 május 23., 19:01

Anthony Fauci, az amerikai elnök járványügyi főtanácsadója néhány hete egy fórumon azt mondta, „nincs meggyőződve” arról, hogy a Covid-19-et okozó SARS-CoV-2 koronavírus természetesen fejlődött ki, és a vírus eredetének nyílt vizsgálatára szólított fel – írja a Fox News.

Fauci azt mondta, igaz, hogy az emberek, akik kivizsgálták, azt mondják, hogy valószínűleg egy állati eredetű lehet a fertőzés, de lehet, hogy valami más okozta, és meg kell találni, ezért mondta korábban, hogy tökéletesen támogat minden vizsgálatot, ami a vírus eredetét vizsgálja.

photo_camera Fotó: Patrick Semansky/AFP

Rand Paul republikánus szenátor a múlt keddi szenátusi meghallgatáson arról kérdezte Faucit, hogy kategorikusan azt tudja-e mondani, hogy a vírus nem kerülhetett ki egy laboratóriumból. Fauci nem kifejezetten zárta ki ezt a lehetőséget: „Nincs semmiféle elszámolásom arról, hogy mit tehettek a kínaiak, és teljes mértékben támogatom a Kínában történtek további vizsgálatát.” Azt viszont megismételte, hogy az amerikai NIH és a NIAID kategorikusan nem finanszírozta a Vuhani Virológiai Intézetben folyó kutatásokat.

A tudományos közélet egyre inkább hajlik arra, hogy a koronavírus egy laborból szabadulhatott el, legalábbis egyre kevésbé zárná ki. Tavaly ilyenkor határozottan állították, hogy természetes eredetű, de az azóta eltelt egy évben sem sikerült meggyőző bizonyítékot találni az állításra. Így már inkább tűnik lehetséges magyarázatnak, hogy a vírus egy laborból szabadulhatott el, és már az sem feltétlenül légből kapott marhaság, hogy mesterségesen hozták létre.