Ungváry: Karikó azon ritka esetek egyike, amikor az érintett normális választ ad, és nem hazudozik a múltjáról

TUDOMÁNY
2021 május 24., 12:17

"Nemcsak, hogy nem cáfolható, amit nyilatkozott, de nehéz mást elképzelni, mint amit mondott," mondta Ungváry Krisztián Karikó Katalin kijelentéseiről állambiztonsági múltjáról. A történész az Euronews-nak kiemelte, hogy

a kutató válasza azon ritka esetek egyike, amikor az érintett normális választ ad a felmerült kérdésekre, nem hazudozik a múltjáról.

Hozzátette, hogy Karikó csak az írásos jelentések megtételét cáfolta, nem azt, hogy szóban sem jelentett. Arról, hogy az elhárítói státuszát 1985-től, akkortól, hogy Amerikába távozott családjával, "pihentették", Ungváry elmondta, hogy az nem mást jelent, mint hogy a hálózatból inaktiválták. Ha a kémelhárítás küldte volna Amerikába, akkor azt egyértelműen jelezni kellett volna a kartonjában, állapította meg Ungváry.

photo_camera Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A napokban került elő a Karikó beszervezéséről szóló dokumentum, ami Bálint László A hálózati nyilvántartás szereplői: az államvédelmi és állambiztonsági hálózat nyilvántartása Szegeden és Csongrád megyében, 1945-1990 című könyvéből származik. A kutatót 1978-ban szervezték be, amikor doktori tanulmányait kezdte meg a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban. Karikó Katalin erről közölte, hogy

apja 1956-os forradalmi részvételére hivatkozva fenyegették meg, hogy ellehetetlenítik a szakmai munkáját, ezért írta alá a beszervezési papírt, de soha nem adott írásos jelentést.