Belgium felfüggeszti a 41 évnél fiatalabbak oltását a Janssen vakcinával

POLITIKA
2021 május 26., 17:43

Belgium bejelentette, hogy felfüggeszti a 41 évesnél fiatalabbak oltását a Johnson & Johnson Janssen nevű Covid-19 elleni vakcinájával, miután ott először halt meg valaki az oltóanyaghoz köthető súlyos mellékhatásban.

A belga egészségügyi miniszter közölte, hogy megvárják az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) részletesebb előny-kockázat elemzését.

Szénási Zsolt minőségbiztosító gyógyszerész mutatja az újonnan érkezett, koronavírus elleni Janssen-vakcinát a Hungaropharma budapesti raktárában 2021. április 13-án.
photo_camera Szénási Zsolt minőségbiztosító gyógyszerész mutatja az újonnan érkezett, koronavírus elleni Janssen-vakcinát a Hungaropharma budapesti raktárában 2021. április 13-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az EMA közölte, hogy vizsgálja egy Janssennel beoltott 37 éves belga nő halálát, miután a nőt súlyos trombózissal és vérlemezkehiánnyal kórházba vitték. Azt is közölték, hogy felkérték az amerikai gyógyszergyártót, hogy végezzen további kutatásokat az oltás és a ritka alvadási zavar közötti lehetséges kapcsolat felmérésére.

Az EMA áprilisban közölte, hogy szerintük nem bizonyított az összefüggés a Janssen vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, de az USA-ban ideiglenesen nem alkalmazták a vakcinát, és május elején Dánia is bejelentette, hogy felfüggeszti a használatát. (Reuters)