„Ha ezt olvasod, már nem vagyok életben, és ezért a nyomozó bizottság tehető felelőssé” – írta egy fehérorosz tinédzser, majd megölte magát

külföld
2021 május 26., 19:03

Megölte magát egy fehérorosz kamasz, mert nem bírta a rá nehezedő hatósági nyomást – közölte a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet. A fiú ellen azért indítottak vizsgálatot, mert részt vett kormányellenes tüntetéseken.

Dmitrij Sztahovszki pár órával azután vetett véget életének, hogy biztonsági tisztségviselők kihallgatták.

A kamasz utolsó üzenete a közösségi médiában a következő volt:

„Ha ezt olvasod, már nem vagyok életben, és ezért a nyomozó bizottság tehető felelőssé. Ha nem nőtt volna rajtam az erkölcsi nyomás, akkor sohasem mertem volna elkövetni egy olyan borzalmas tettet, mint az öngyilkosság. De elfogyott az erőm.”

A tizenéves – aki a Vjaszna szerint árva volt – elismerte, hogy részt vett kormányellenes tüntetéseken.

Sztahovszki egyes források szerint 17, más források szerint 18 éves volt.

A nagyobb bűncselekmények ügyében vizsgálódó állami nyomozó bizottság nem kommentálta a hírt. Egy közleményben annyit írt, hogy holtan találtak egy 18 éves minszki lakost.

Szvjatlana Cihanouszkaja száműzetésben élő ellenzéki vezető lesújtónak nevezte a fiú halálát. Azt írta: Aljakszandr Lukasenka elnök „terrorban tartja az országot, egyre több és több az áldozat”, „meg kell állítani az állami terrort”.

photo_camera Fotó: Stringer/AFP

Fehéroroszországban a tavaly augusztusi elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Lukasenka nyerte meg csalással, az ellenzék viszont Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelöltet ismerte el győztesnek. A választások után tömegtüntetések kezdődtek, amiket a biztonsági erők könyörtelenül levertek.

A hatósági túlkapások miatt az EU és az USA is szankciókat szabott ki az országra. A tiltakozó megmozdulások során összesen több mint 30 ezer embert vettek őrizetbe. A biztonsági erők és a tüntetők összecsapásaiban sokan megsérültek, és többen meghaltak. Cihanouszkaja és az ellenzék több vezető tagja is külföldön keresett menedéket.

Azóta Fehéroroszország földre kényszerített egy repülőgépet is, hogy letartóztathasson egy ellenzékit. (MTI)