A Jóbarátok különkiadása lehetett volna jó is, helyette inkább beletették a BTS-t

FILM
2021 május 27., 12:56

A saját osztálytalálkozóimra se szívesen megyek el, pont emiatt tartottam attól, hogy utálni fogom a Jóbarátok különkiadását, a Reuniont, amit azzal reklámoztak, hogy a hat főszereplő mellett lesznek benne meglepetésvendégek is, vagyis gyakorlatilag pont olyan, mint egy érettségi találkozó, ami előtt attól retteg az ember, hogy vajon ott lesz-e az a tanár is, aki megbuktatta kémiából. Utóbbi végül nem jött el, eljött viszont helyette egy rohadtul idegesítő alak a másik osztályból, hogy teljesen felesleges dolgokat kérdezzen mindenkitől. Ezt a kellemetlen alakot a Jóbarátok száz perces különkiadásában James Corden alakította, aki egy lehetetlenül szűkre szabott bordó öltönyben tett fel olyan kérdéseket, Amiket Korábban Soha Senki Nem Kérdezett Meg a Jóbarátok Szereplőitől, például hogy ki hogyan érzi magát, vagy tartják-e egymással a kapcsolatot a sorozat 2004-es befejezése óta.

A show gyakorlatilag három részből állt:

  • a régi – és most újra felépített – díszletek közötti nosztalgiázásból és pár régi forgatókönyv/szövegkönyv felolvasásából,
  • egy kicsit dokumentumfilm-jellegű részből, amiben végigvették, kit hogyan castingoltak, és miért döntöttek úgy a forgatókönyvírók, hogy végül összeházasítják Chandlert és Monicát,
  • illetve a James Cordennel való beszélgetésből, amit a főcímből ismert szökőkút előtt vettek fel a kávéházból ismert ikonikus kanapén, ami így már annyira giccses látvány volt, hogy szinte meglepődtem, amiért közben nem vetítették ki mögéjük a lila ajtót a sárga képkeretes kukucskálóval, csak hogy mindenki értse: EZ ITT MOST A JÓBARÁTOK, OKÉ?

A műsorban nagyon hamar jött el az a pont, amikor már mindenki a szemét törölgette, én viszont egy darabig ellen tudtam állni, mert arra próbáltam rájönni, vajon mi történt a sokáig drogfüggőséggel küszködő Matthew Perryvel, miért néz ki és beszél furcsán. Sajnos a századik perc végéig sem sikerült megfejtenem ezt a rejtélyt, de azóta találtam egy újságcikket, ami megadta a választ, amit vagy elhiszünk, vagy nem: Perry a felvételek előtt egy sürgősségi fogorvosi beavatkozáson vett részt.

photo_camera A Jóbarátok szereplői újra a régi díszletek közt Fotó: Terence Patrick/Terence Patrick

A Corden-vezette showműsor nélkül ez ha nem is egy hibátlan, de egy teljesen vállalható, doku-elemekkel kevert pszichodráma lett volna. Még úgy is, hogy sok új információt nem mondtak el benne. Mert azt, hogy kit hogyan válogattak be a műsorba, eddig is tudtuk, ahogy azt is, hogy Courteney Cox korábban szerepelt egy Bruce Springsteen-videóklipben. Gyakorlatilag egyetlen újdonság hangzott csak el, és az sem feltétlenül eget rengető, bár az szinte csodával határos, hogy az elmúlt 25 évben erről sem Jennifer Aniston, sem pedig David Schwimmer nem beszélt nyilvánosan: 1994-ben, az első évad forgatásakor tetszettek egymásnak, de végül soha nem jöttek össze, mert valamelyiküknek mindig volt kapcsolata.

Mi lett volna ha

Kifejezetten élveztem volna, ha a szereplőkben vagy a készítőkben lett volna annyi bátorság, hogy legalább pár mondat erejéig beszéljenek arról, mennyi minden ment félre a sorozatban, ami sokszor volt szexista, homofób, transzfób, és előszeretettel röhögte ki a túlsúlyosokat. De simán ki lehetett volna tölteni ezt a száz percet azzal is, hogy az elmúlt 17 évben mennyire változott meg a világ és az igények, hogy ma hogyan dolgoznák fel ezt a történetet, vagy a hat főszereplőt végre elfelejtve megnézni azt, hogy a sorozat készítőinek miként változott meg az élete, hogy a munkájuk milyen hatással volt a későbbi szitkomokra. De ha továbbra is a hat főszereplőre akarunk koncentrálni, azt is jó lett volna megtudni, hogyan dolgozták fel, hogy a sorozat vége óta valójában egyikőjükből sem lett kifejezetten sikeres színész.

Mert bármennyire is ez a sorozat hozta el nekik az igazi hírnevet és a sztárságot, valójában egyikőjüknek sem dobta meg nagyon a későbbi karrierjét. Matthew Perry 2017 óta semmiben nem szerepelt, ahogy Matt Le Blanc sem, pedig ő még spinoffot is kapott, amit aztán senki se nézett. David Schwimmer azért szerepelt pár sorozatban ahogy Courteney Cox is, Lisa Kudrow-nak viszont sokkal több és sokkal jobb sorozatokat is adhattak volna. Jennifer Aniston pedig pár vasárnapi vígjáték főszerepe után bár 2019-ben végre megkapta a The Morning Show egyik főszerepét, végül az sem lett akkora siker, mint amekkorának szánták, és a színésznővel kapcsolatban továbbra is leginkább az érdekli az embereket, hogy vajon újra összejön-e Brad Pitt-tel. Valószínűleg nem.

Zavaros showműsor indokolatlan szereplőkkel

Ha ebben a száz percben kizárólag ennek a hat embernek a beszélgetését és visszaemlékezését nézhettük volna végig, anélkül, hogy közben néha teljesen indokolatlanul besétál a képbe Justin Bieber, Malala Yousafzai, David Beckham vagy a komplett BTS, ez egy kifejezetten élvezhető és érdekes műsor lett volna. Így viszont csináltak belőle egy zavaros showműsort, amiben követhetetlenül ugrálnak a forgatókönyv-felolvasások, a James Cordennel való beszélgetések és a random bevágott emberek teljes mértékben érdektelen megszólalásai között. Ez a nagy újraegyesülés akkor működött volna igazán, ha kihagyják belőle a show-t, ha senkinek nem kellett volna öltönyben meg kisestélyiben feszengenie a szintén öltönyös James Corden és az egymástól másfél méterre ültetett maszkos közönség előtt. Egyszerűen csak törölgethette volna a szemét hol a sírástól, hol pedig a nevetéstől ez a hat ember, amitől ők is és mi is sokkal jobban éreztük volna magunkat.

photo_camera James Corden, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Matthew Perry, Lisa Kudrow, David Schwimmer, Matt LeBlanc Fotó: Terence Patrick/Terence Patrick

Ehelyett meg kellett néznem, ahogy Lady Gaga egy felturbózott Phoebe Buffay-nek beöltözve gitárral a kezében leül Lisa Kudrow mellé elénekelni a Büdös Macskát, végig kellett hallgatnom, hogy a Trónok Harcából ismert Kit Harington szerint ő mindenképpen a Geller család tagja lenne, mert ő is neurotikus, hogy aztán David Beckham is Monicához hasonlítsa magát, amiért ő is tisztaságmániás. Ennél még az is érdekesebb volt, hogy mit gondolnak a sorozatról teljesen random, hétköznapi emberek, akik hasonlóan rövid bejátszásokban mondták el, hogyan segített nekik a sorozat a szorongásuk vagy depressziójuk alatt. Velük legalább tudtam azonosulni, mert a járvány első hulláma alatt én is csak azzal tudtam kikapcsolni az agyamat, hogy bezárkóztam a fürdőszobába, és a kádban fekve néztem a Jóbarátokat.

Tényleg vége

James Corden a végén persze nem bírta ki és megkérdezte azt, amit 2004 óta túl sokan és túl sokszor kérdeztek meg, hogy kellene-e forgatni egy újabb részt vagy filmet. Lisa Kudrow hálistennek viszont nagyon gyorsan és nagyon röviden rávágta, hogy nem, majd azt is kifejtette, miért:

„Nem, mert ez Marta és David (Marta Kauffman és David Crane, a készítők) döntése, ők kimondták, és ezzel egyet is értek, hogy szépen befejezték a történetet. Mindenki boldogan él, amit vissza kellene fejteniük, hogy újabb történeteket szőhessenek. Nem szeretném, ha bárkitől elvennék a happy endjét.”

Elmondásuk szerint a hat főszereplő a 2004-es befejezés óta most másodszorra tartózkodott egyszerre, ugyanazon a helyen, most viszont, hogy újra összeborulhattak, megbeszélték, nem várnak újabb 15 évet, hogy ismét leüljenek. Amennyire könnyeztek, ezt el is hihetjük nekik, simán elképzelhető, hogy hamarosan tényleg újra találkoznak. Csak akkor már kamerák nélkül, és azért már nem kapnak fizetést.

A Jóbarátok: Újra együtt címen futó különkiadást május 27-től lehet megnézni az HBO GO-n.