Orbán korábbi nyilatkozatait ítélte el Boris Johnson szóvivője egy nappal a két miniszterelnök találkozója előtt

külföld
2021 május 27., 13:00

Pénteken Londonba látogat Orbán Viktor, hogy találkozzon Boris Johnson brit miniszterelnökkel. E találkozóról is kérdezték csütörtökön Johnson szóvivőjét, aki elmondta, hogy mivel az év második felében Orbán fogja betölteni a V4-ek elnöki posztját, az Egyesült Királyság gazdasága és biztonsága szempontjából rendkívül fontos, hogy együttműködjenek Magyarországgal, írja a Guardian.

A szóvivő kitért arra is, hogy a találkozó során Johnson a brit érdekeltségeket fogja a régió figyelmébe ajánlani. A brit PA hírügynökség szerint ugyanakkor a miniszterelnöki szóvivő elítélte Orbán Viktor korábbi, muszlimokra és bevándorlókra vonatkozó kijelentését. A magyar miniszterelnök évekkel ezelőtt muzulmán inváziós erőkről beszélt, a migránsok érkezését pedig méreghez hasonlította. Ezzel kapcsolatban a szóvivő elmondta, hogy az emberi jogi kérdések felhozásával kapcsolatban nem lesznek szégyenlősek, és hogy ezeket a konkrét megnyilatkozásokat Johnson elítélte, mint amik megosztóak és tévesek.

Hogy Orbán látogatása mennyire foglalkoztatja a brit sajtót, azt jelzi, hogy a konzervatív Times csütörtök reggeli cikkében Kína és Oroszország legnagyobb európai vezérszurkolójaként írtak a magyar miniszterelnökről.