Az ohiói vakcinalottó nyertese azt hitte, hogy csak vicc az egymillió dolláros főnyeremény

járvány
2021 május 28., 07:12

"Azt hittem, hogy egy telefonbetyár" - mesélte a 22 éves ohiói Abbigail Bugenske a telefonhívásról, amit szerda este kapott. A vonal másik végén Ohió kormányzója jelentkezett azzal, hogy Bugenske épp nyert egymillió dollárt.

Egy ohiói tanárt oltanak 2021. február 10-én. Az államban minden beoltott jogosult részt venni egy nyereményjátékban, amelynek fődíja egymillió dollár.
photo_camera Egy ohiói tanárt oltanak 2021. február 10-én. Az államban minden beoltott jogosult részt venni egy nyereményjátékban, amelynek fődíja egymillió dollár. Fotó: MEGAN JELINGER/AFP

A fiatal clevelandi nő addigra már rég elfeledkezett róla, hogy beoltottként ő is részese az ohiói hatóságok oltakozást népszerűsítő kampányának. Ilyen kampányt több amerikai állam és város is folytat. Van, ahol sört adnak az oltás mellé, New York városában pedig gyorséttermi kupont. Ohio nagyobbat mert álmodni. Ott ugyan nem jár minden oltás mellé ajándék, ám azok, akik legalább az első védőoltásukat megkapták, egy lottóhúzáson is részt vehetnek. Ennek első nyertese volt Bugenske.

"Annyira visítoztam, hogy a szüleim már azt hitték, sírok, mert valami baj van. Így hát azt kezdtem ordibálni, hogy nyertem egymillió dollárt, milliomos leszek" - mesélte másnap a New York Timesnak.

Az ohiói vakcinalottó ötlete időközben más államoknak is megtetszett. Bugenske nyereményének másnapján Kalifornia is bejelentette, hogy 116,5 millió dolláros alapot hoz létre az oltakozás fellendítésére. Ebből százmillió dollárt 50 dolláronként osztanának ki a következő kétmillió beoltott között, 16,5 millió dollárból pedig lottóalapot hoznak létre, amiben minden, már beoltott kaliforniai nyerhet. A tervek szerint péntekenként húzzák majd a nyerteseket, akik közül harmincan fejenként 50 ezer dollárt nyerhetnek, a június 15-i végső sorsoláson pedig tíz kaliforniai fejenként 1,5 millió dollárt nyerhet.

Bár az ohiói vakcinalottóért sokan lelkesednek, a bírálói szerint a program kevés hatással van az oltásellenesekre. A New York Times beszámolója alapján Bugenskét sem az egymillió dolláros főnyeremény győzte meg az oltakozásról, a fiatal nő egyből beoltatta magát, amint lehetősége lett rá, még mielőtt a nyereményjátékot bejelentették volna. (Via The New York Times)

Kiemelt videóink