Fakivágás, csúf bódé a balatonalmádi mólón: előbb építkezett a Bahart, aztán kérte az önkormányzat véleményét

balaton
2021 május 31., 18:12

Kepli Lajos, Balatonalmádi független polgármestere csütörtökön fogta magát, és nyolc képviselőtársával együtt körbeszalagozott egy bódét a Balaton partján. A szalagon az állt:„Életveszély, belépni tilos!”Az építményt a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) tette oda a mólóra azért, hogy jegypénztárat üzemeltessen benne. Kivágtak egy fát is.

photo_camera A képviselő-testület, középen Kepli Lajos Fotó: Balatonalmádi/Facebook

Kepli, aki korábban jobbikos parlamenti képviselő volt, a város Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta, a Bahart egy nappal korábban, szerdán adott be „településképi vélemény iránti kérelmet” az önkormányzathoz, amikor a bódé már elkészült.

A képviselők a szalaggal együtt kiragasztották a város elutasító határozatát is. A Bahartnak építési engedélyre is szüksége lett volna a kormányhivataltól, de a polgármester szerint ilyet egyáltalán nem kértek.

A fakivágást Kepli engedélyezte korábban, de állítása szerint akkor sem volt szó bódéról. „Hetente tucatjával jönnek be ilyen kérelmek, hiszen a fák elöregednek” - mondta a polgármester a 444-nek. A cég azt ígérte, a szabályoknak megfelelően pótolni fogja a fát, de ennek egyelőre nem látni nyomát.

Kepli csak pletykákból értesült arról is, hogy a Bahart a város partjainál emelné át a vitorláshajókból a szennyvizet a szennyvízhálózatba, amihez szintén építkezésre van szükség. „Jóhiszeműen arra vártam, hogy a Bahart benyújtsa a kérelmét, és meg tudjuk mondani, engedélyezzük-e vagy sem. Erre elkezdték feltúrni a mólóra vezető utat.”

photo_camera Fotó: Balatonalmádi/Facebook

A móló ugyan a Bahart tulajdonában van, az oda vezető sétány és a liget viszont közterület, ahol most gödrök éktelenkednek.

„Nemcsak a bódéról van szó, ami abszolút elcsúfítja a településképet, és kitakarja a gyönyörű panorámát, hanem az ide vezető sétányon kialakított munkagödrökről, a feldúlt parkról, az engedély nélkül lefektetett vezetékekről és gyakorlatilag a szezon kezdetén tönkretett (...) Szent Erzsébet-ligetről, a mólóról és a hajóállomásról” - mondta Kepli a videón, miután körbekerítették a bódét.

Azt üzente, ha bárki hasonlóval próbálkozna, ugyanilyen reakcióra számíthat. „A tiltakozásunkat minden jogi eszközzel folytatni fogjuk, és minden más eszközzel, ha a jogi eszközök nem használnak, egészen addig”, amíg el nem bontják az épületet, és vissza nem állítják az eredeti állapotot, amennyire csak lehetséges.

Azóta találkozót kért a Bahart vezérigazgatójától, mert mint mondta, nem akar háborús állapotokat.

photo_camera Fotó: Balatonalmádi/Facebook

A Bahart többségében állami tulajdonban van: a Magyar Turisztikai Ügynökség 2019-ben szállt be a cégbe, miután a 21 tulajdonos önkormányzat ingyenesen átadott közel 35 százaléknyi részvénycsomagot. Augusztusban egy 6,6 milliárd forintos tőkeemeléssel elérték, hogy az állam többségbe kerüljön, így a településeknek már nincs érdemi beleszólásuk a cég működésébe.

Kerestük a Bahartot is, de nem válaszoltak a kérdéseinkre. Pénteken csak annyit közöltek a honlapjukon: technikai okokból határozatlan ideig nem indulnak hajók a balatonalmádi kikötőből.