Naomi Osaka annyira összebalhézott a Roland Garros szervezőivel, hogy visszalépett a tornától

sport
2021 május 31., 20:12

A női tenisz világranglista második helyezettje, Naomi Osaka hétfőn Twitteren bejelentette, hogy visszalép a francia nyílt teniszbajnokságtól, a Roland Garrostól. Azután döntött így, hogy a verseny szervezői 15 000 dollárra büntették, amiért nem akart részt venni a sajtótájékoztatókon.

Oszaka Naomi a Patricia Maria Tig elleni győzelme után május 30-án.
photo_camera Naomi Osaka a Patricia Maria Tig elleni győzelme után május 30-án. Fotó: Martin Bureau/AFP

A szabályok szerint a játékosoknak minden mérkőzésük után a sajtó rendelkezésére kell állniuk, de Osaka úgy érzi, ez indokolatlanul megterheli őket lelkileg, különösen egy vereség után. A versenyző múlt hét közepén jelezte, hogy mentális egészségének megóvása érdekében nem vesz részt a sajtótájékoztatókon a Roland Garroson. Vasárnap volt az első mérkőzése, amit megnyert, és a pályán nyilatkozott a sajtónak, de utána valóban kihagyta a médiakonferenciát, ezért kapta a pénzbüntetést. Végül hétfőn úgy döntött, a folytatásban nem lép pályára.

link Forrás

A világ legjobban kereső női sportolója hosszú bejegyzésben magyarázta meg a visszalépés okát. Azt írta, gyakran érzi úgy, hogy nincsenek tekintettel a sportolók mentális egészségére, és ez igaz a médiakonferenciákra is - előfordult, hogy vereség utáni sajtótájékoztatón omlott össze egy versenyző. Osaka beszámolt arról, hogy mennyire rosszul érzi magát, amikor nyilvánosan kell megszólalnia, és erős szorongás fogja el, amikor a sajtóval kell beszélnie.

„Úgy vélem, hogy az érvényben lévő szabályok meghaladottak, és ezt szerettem volna hangsúlyozni” - írta. Azt állítja, nem a Roland Garros bajnoksággal van gondja, és később szívesen egyeztet a mindenkori szervezőkkel, hogy javuljon a teniszezők és a sajtó helyzete.

A bejelentésre reagált már Martina Navratilova is. Azt írta, nagyon szomorú miatta, de ez az egész többről szól, mint arról, hogy valaki nyilatkozik-e a sajtótájékoztatón, vagy sem - és drukkol Naominak. (MTI, Guardian)