A Domestos reklámjátékot indított Oroszországban, de olyan fotókat küldtek be irtózatos iskolai vécékről, hogy meg kellett változtatni a szabályokat

ÉLET
2021 június 01., 12:11

Egy multinacionális nyugati cég reklámakciója akkora tényfeltárásba torkollt Oroszországban, hogy most épp ez az egyik legforróbb közéleti téma.

A háztartási vegyszerekben és élelmiszerben utazó brit Unilever oroszországi lerakata azzal próbálta marketingelni a Domestos nevű fertőtlenítőjét, hogy még márciusban fotópályázatot hirdetett a legrosszabb orosz iskolai vécé megtalálása végett. Iskolai vécékről kellett tehát képeket küldeni, hogy a felhasználóktól legtöbb lájkot kapó (=leginkább felújításra szoruló) 3 vécét a cég ténylegesen felújíttassa.

Az egészre sokáig a kutya sem figyelt fel, aztán Julija Lukjanova újságíró május 27-én kitwittelte, hogy egy ismerőse megkérte, szavazzon már az iskolájuk vécéjére, a bejegyzés pedig kiborította a bilit: azóta ez az egyik legnépszerűbb téma a lapokban, sőt volt olyan önkormányzat, ami hivatalosan reagált arra, hogy több iskolája is a mezőny tagja.

A beküldött képek ugyanis olyan rettenetes állapotokról tanúskodtak, hogy maguk a sokat látott oroszok is megrendültek a látványtól, mert sokan azt hitték, ilyesmi már csak a börtönökben létezik.

- A messze legjobb reakció Jamali Nyenyecföldről érkezett. A félmillió lakosú szibériai autonóm területnek nemcsak csodálatos címere van:

De legalább egy ilyen iskolai vécéje is, Gubkinszkij városában:

Amikor az MBK News nevű lap megkereste az iskola magát csak Firaként azonosító gazdasági igazgatóját, az a következőképp reagált:

"Kinek nem tetszik a vécénk? A gyerekek még enni is szoktak a vécén. Ha annyira rossz lenne, enne bárki is a vécén? Van, aki itt, a földön írja meg a leckéjét. Ez azért elárul valamit!"

- Egy patrióta tatár lap arról írt büszke cikket, hogy a beküldött undorító vécék között csak egy darab tatársztáni akadt, és az is kevés szavazatot kapott.

- Egy novoszibirszki lapban cikket ért, hogy két versenyző is akadt a környékről, az egyik ráadásul ennyire erős volt:

- A volgográdi polgármesteri hivatal hosszú közleményben igyekezett elmagyarázni, hogy bár a város számos iskolája nevezett be fotóval, sőt, egy lányvécéjük a top5 undorító közé is bekerült, ez nem központi önkormányzati akció volt, és a város a nyáron képes lesz maga felújítani a vizesblokkokat.

A mezőnyt látva a Domestos végül úgy döntött, hogy 3 helyett 6 vécét renovál.

Jöjjön akkor pár kedvencünk:

Az izsevszki sci-fi-horror-vécé

Nemcsak undorító, de idegen anyagokban is gazdag lelőhely. Pixeles, úgynevezett ufóészlelő kamerával készült felvételen emelném ki az alien ektoplazmával borított csőrendszert. Talán ez a vécé fog bizonyítékkal szolgálni arra, hogy bár az Értelmes Élet változatos formákban virágzik a Galaxisban, ami összeköt minket, az a végtermék hasonlósága:

A moszkvai filozófusvécé

MIÉRT? Talán ez a kérdés tette emberré az embert. És filozófussá a filozófust. De vajon emberré vált volna-e az ember, ha az Édenkert ebben a moszkvai iskolai vécében található? Tudna-e bármilyen magyarázatot adni erre akár a Teremtő is?

A csuvas underground

Láttunk már angolvécét. Láttunk már padlóba süllyesztett guggolós vécét. De a padlóba süllyesztett angolvécé koncepciója amilyen új, annyira üdítő elképzelés.

A kemerovói koedukált

Katolikus egyházi fiúiskolába jártam, és sokáig szenvedtem attól, hogy a szociális képességeim kifejlesztésének idején alig tartózkodtam testközelben velem egykorú lányokkal. Na, ez a probléma egészen biztosan nem gyötri a 24-es számú gimnáziumba járó fiúkat, akik ezen a vécén kénytelenek osztozni a csajokkal.

A jekatyerinburgi diszkósuli

Melyik tizenéves ne járna inkább diszkóba? Egy jekatyerinburgi iskola logikusan végigvitte ezt a gondolatmenetet, és az ecstasy-esztétika jegyében alakította ki a vécét: pszichedéliába hajló amfetaminos színek + igen erős közösségi érzés.

Ez csak ízelítő volt, a teljes mezőnyt itt lehet végiglapozni.

A cikk elkészítésében Ács Berta, a budapesti AKG 11. osztályos tanulója volt segítségemre. Berta az iskolai témahetén árnyékként követ pár napig, hogy testközelből lássa, hogyan készülnek például az ilyen tényfeltáró anyagok.