A luhanszki szakadárok azt kérik Minszktől, hogy adja át nekik Raman Prataszevicset

külföld
2021 június 01., 15:40

A luhanszki szakadárok „főügyészsége" – a Minszkben leszállásra kényszerített Ryanair-gépen őrizetbe vett – Raman Prataszevics ellenzéki blogger átadását kérte a fehérorosz hatóságoktól. Azt állítják, nyomozati eljárás lefolytatásához kérik a férfi átadását, mert azzal gyanúsítják, hogy korábban a Donyec-medencei konfliktusban ukrán oldalon részt vevő Azov ezredben harcolt.

Inna Szemenova, a luhanszki vádhatóság szóvivője azt mondta: „A bűnügyi vizsgálat során megállapítást nyert, hogy Prataszevicsnek köze volt donyecki békés települések tűz alá vételéhez és a polgári infrastruktúra megsemmisítéséhez, amivel összefüggésben a Luhanszki Népköztársaság főügyészsége jogsegélykérelemmel fordult a Fehérorosz Köztársaság igazságügyi szerveihez, hogy tegyék lehetővé nyomozati cselekmények lefolytatását a gyanúsított Prataszevics részvételével Luhanszk területén.”

Az akkor még Lukasenka-ellenes Raman Prataszevics 2020. augusztus 31-én a lengyelországi Gdanskban.
photo_camera Raman Prataszevics 2020. augusztus 31-én a lengyelországi Gdanskban. Fotó: Michal Fludra/NurPhoto via AFP

A luhanszki főügyészség korábban büntetőeljárást indított a fehérorosz Prataszevics ellen azzal a gyanúval, hogy a férfi 2014-ben önkéntesként csatlakozott az Azov ezredhez, ahol 2014 nyara és 2015 tele között az alakulat 2. csapásmérő-roham százada kommunikációs parancsnokának helyetteseként szolgált, és harci cselekményekben is részt vett.

Andrij Bileckij, az Azov ukrán önkéntes alakulat alapítója május 26-án cáfolta, hogy Prataszevics harcolt volna a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban, a férfi újságíróként járt a kelet-ukrajnai válságövezetben. Bileckij megerősítette, hogy a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője több, Ukrajna ellen harcoló alakulat mellett ott volt, meg is sebesült az Azovi-tenger partján fekvő, dél-donyecki Sirokine településnél, de nem gépkarabéllyal a kezében, hanem újságíróként, „szavakkal küzdött” mellettük.

Fehéroroszország a héten tovább szigorított a szabályokon, így még nehezebb elhagyni az országot: az elcsalt elnökválasztás óta sorra menekülnek az emberek külföldre, de már csak azokat engedik ki, akiknek állandó lakhelyük van egy másik országban. (MTI)