Fehéroroszország tovább szigorít, még nehezebb elhagyni az országot

külföld
2021 június 01., 14:37

Fehéroroszország határőrsége hétfőn bejelentette az amúgy is szigorú szabályok további szigorítását, ennek értelmében pedig szinte lehetetlen lesz elhagyni az országot, még akkor is, ha a kiutazóknak hosszú távú tartózkodási engedélyük van külföldön.

Az intézkedések – amik a határőrizeti ügynökség szerint ideiglenesek és a koronavírus terjedésének megállítására hivatottak – lényegében minden szárazföldi határátlépést blokkolnak.

Egyre több állampolgár menekült el az országból, amióta Aljakszandr Lukasenka tavaly augusztusban egy elcsalt elnökválasztás után hatalmon maradt, és az utána indult tömeges tiltakozásokat a karhatalom brutálisan leverte.

Az orvostudományi és IT-szakemberek tömeges kivándorlását Minszk tavaly decemberben megnehezítette: csak azok a fehérorosz állampolgárok mehetnek külföldre, akik hosszú távú tartózkodási engedélyt tudnak bemutatni.

Az új szabályok most megtiltják az ilyen iratokkal rendelkező fehéroroszok távozását is, már csak azok mehetnek külföldre, akik igazolni tudják, hogy egy másik országban állandó lakhellyel rendelkeznek.

Az országba irányuló és onnan induló légi járatok nagy része leállt, miután a Ryanair Görögországból Litvániába tartó járatát Minszkben földre parancsolták, hogy egy bombafenyegetés ürügyével letartóztathassák az ellenzéki Raman Prataszevicset.

Egy kutyával átvizsgálják a Ryanair FR4978-as járatának a csomagjait a leszállíttatott Boeing 737-8AS előtt a Minszki Nemzetközi Repülőtéren 2021. május 23-án.
photo_camera Egy kutyával átvizsgálják a Ryanair FR4978-as járatának a csomagjait a leszállíttatott Boeing 737-8AS előtt a Minszki Nemzetközi Repülőtéren 2021. május 23-án. Fotó: onliner.by/AFP

A lépés után az EU blokkolta a Fehéroroszországba tartó és afölött átrepülő járatokat. A Belavia fehérorosz állami légitársaság cserébe lemondott minden járatot az EU-ba, így a Belaruszból távozni akaróknak még nehezebb lesz elhagyni az országot. (DW)