Az EU felszólította Oroszországot, hogy engedje szabadon Andrej Pivovarovot

eu
június 1., kedd 19:49

Az Európai Unió élesen bírálta, hogy Moszkva Andrej Pivovarovot, a Nyitott Oroszország ellenzéki szervezet volt igazgatóját nemkívánatos külföldi civil szervezetben való részvétellel gyanúsítja, és a férfi azonnali szabadon bocsátásra szólított fel – közölte az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője.

Az uniós külügyi szolgálat szerint Andrej Pivovarov meggyanúsítása és leszállítása egy indulni készülő repülőgépről nem elszigetelt eset, hanem a civil társadalom, a kritikus, ellenzéki hangok és a független sajtó terének oroszországi csökkenését bizonyítja.

Az EU arra szólítja fel az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül engedjék szabadon Pivovarovot. Az unió ismételten azt sürgeti, hogy Moszkva helyezze hatályon kívül a nemkívánatos szervezetekre vonatkozó jogszabályokat, és hozza összhangba őket az európai és nemzetközi emberi jogi jogszabályok, köztük az Európa Tanács emberi jogi európai egyezménye alapján szabadon vállalt kötelezettségeivel.

Andrej Pivovarov 2020. július 1-én Moszkvában. Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

Pivovarovot hétfő este szállították le a LOT lengyel légitársaság már a kifutópálya felé guruló repülőgépéről. Kedden nemkívánatos külföldi civil szervezetben való részvétellel gyanúsította meg az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) Krasznodari területi parancsnoksága. Az SZK szerint Pivovarov tavaly augusztusban egy külföldi, Oroszországban nemkívánatosnak minősített szervezet tagjaként agitációs jellegű anyagot tett közzé a szervezet támogatására. A gyanúsítottat többször is adminisztratív felelősségre vonásban részesítették, amiért részt vett a nemkívánatos szervezet tevékenységében. (MTI)