Minisztériumok elé fújtak fel ugróiskolákat a Momentum aktivistái

jog
2021 június 02., 05:50

Hétfőn írtunk arról, hogy a bíróság első fokon megalapozottnak látta a rongálás vádját a Momentum TizenX nevű ifjúsági szervezetének tagjaival szemben, akik tavaly a Külügyminisztérium előtti területen festékkel jachtparkolót alakítottak ki.

A fiatalok akciója Szijjártó Péter tavaly nyári lebukására reagált. A külügyminiszter 2020 augusztusában a Lady MRD nevű NER-es luxusjachton nyaralt családjával, miközben a Facebookjára olyan fotókat posztolt, mintha keményen dolgozna az irodájában

A momentumos aktivisták a korrupciógyanús ügyre reagáltak, amikor stencillel és vízbázisú festékkel Lady MRD feliratot fújtak a parkolóba. Ezt akár a következő eső is lemoshatta volna, de helyette a Fővárosi Közterület-fenntartóval tüntették el. Az aszfalt maradandóan nem károsodott, a takarítás költsége bruttó 4500 forint volt, a bíróság mégis megalapozottnak látta a rongálás vádját. Akkor az egyik kiskorú fiatal ellen gyámhivatali eljárást indítottak, a többieket a Pesti Központi Kerületi Bíróság figyelmeztette szándékos rongálással elkövetett tulajdon elleni szabálysértés miatt. A fiatalok emiatt panasszal éltek, ennek következménye lett az elsőfokú meghallgatás, amiről részletesen is írtunk.

A fiatalok fellebbeztek az ítélet ellen, a Momentum X tagjai pedig hétfőn újabb festésekkel tiltakoztak: több minisztérium épülete elé ugróiskolákat fújtak fel. Az elsőfokú meghallgatáson ugyanis az volt a bíróság egyik érve, hogy „a jachtparkoló felfújásával a kívülállók számára nem volt értelmezhető az eljárás alá vont személyek motivációja. A politikai vélemény kifejezésekor szükséges, hogy az azt észlelők számára egyértelmű legyen, hogy az adott cselekmény tiltakozás valamely intézkedés ellen.”

Mint közleményükben írják, „a Momentum kiáll minden tagja és aktivistája mellett és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy fiatalokat egy betonra festett hajó miatt vegzáljanak és veszélyesnek tituláljanak. A politikai véleménynyilvánítás szabad, nem fognak minket ilyen eljárásokkal megfélemlíteni!”

Beszámolójuk szerint a rendőrség az akció során több aktivistájukat igazoltatta, így hamarosan kiderül, indul-e eljárás bárki ellen a földre festett gyermekjátékok miatt.