A TEK által elfogott kecskeméti iszlamista védője szerint nem igaz, hogy robbanószerkezetet találtak volna a férfi lakhelyén

bűnügy
2021 június 03., 15:54

„Nem igaz, hogy robbanószerkezetet vagy ahhoz szükséges eszközöket találtak a házkutatáskor, ez kezdeti szakaszban maradt meg” - mondta a Telexnek Jován László, a szerdán egy TEK-akció keretében Kecskeméten elfogott iszlamista egyetemista ügyvédje. Igaz viszont, hogy a 21 éves V. Kende otthonában több olyan elektronikai eszközt is lefoglaltak, amiken megtalálhatóak a férfi angol nyelvű üzenetváltásai az Iszlám Állam által ellenőrzött csetszobákban.

„Ezeknek a tartalmát nem vitatta, de a bűncselekményt nem ismeri el” - mondta Jován. Ezt a Fővárosi Főügyészség is megerősítette, ők azt írták, „a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a kutatás során elektronikus adathordozókat foglalt le, az azon található kommunikációk tartalma a terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúját egyértelműen alátámasztotta. A kutatás során robbanóanyag nem került lefoglalásra. A gyanúsított a kihallgatásán részletes vallomást tett, amelyben az előkészületi cselekményre vonatkozó kommunikációk tartalmát nem vitatta, a végrehajtásra vonatkozó tényleges szándékot azonban tagadta, tehát nem tett beismerő vallomást.”

V. Kendét a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületével gyanúsítják. A bíróság szerdán elrendelte a letartóztatását.

A hvg.hu-n megjelent egy elemzés a TEK munkájáról, ami szerint valószínű, hogy a magyar hatóságokat egy külföldi titkosszolgálat értesíthette arról, hogy a kecskeméti férfi az interneten hűségesküt tett az Iszlám Államnak, és terrorcselekmény elkövetésére készülhet, ezeket a csetszobákat ugyanis a nyugat-európai szolgálatok sokkal intenzívebben figyelik. A hvg.hu szerint ugyanakkor a TEK most sem titkosszolgálati, hanem rendőrségi szemlélettel állt az akcióhoz, és a látókörükbe került személyt a lehető leghamarabb őrizetbe vették. Ez az eljárás valóban biztonságosabb, mint a célszemély hosszan tartó figyelése, így azonban nehezebb lehet a későbbiekben összegyűjteni a bizonyítékokat, és feltérképezni a férfi esetleges kapcsolatait, vagy egyáltalán megvizsgálni, hogy vannak-e még hozzá hasonló módon beszervezett fiatalok Magyarországon.

Cikkünk korábbi verziójában tévesen szerepelt, hogy a Telexnek a TEK erősítette meg, hogy a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a kutatás során nem talált robbanóanyagot.