Legalább 138 embert gyilkoltak le fegyveresek Burkina Fasóban

külföld
2021 június 06., 05:18

Legalább 138 halálos áldozata van a szombatra virradóra történt vérengzésnek Burkina Fasóban, mondták nigeri illetékesek az AFP-nek, hozzátéve, hogy az áldozatok között van legalább hét gyerek. A dzsihadista felkelés 2015-ös kezdete óta nem volt ekkora vérfürdő az országban.

Az eset a Nigériával határos északi Yagha tartomány Solhan nevű településen történt. A támadás eredetileg egy paramilitáris egység ellen irányult, de utána civil házakba is betörtek a fegyveresek, házakat gyújtottak fel, és a piacot is lángba borították. A mészárlás áldozatai emlékére háromnapos gyászt rendeltek el az országban. Egyelőre senki sem jelentkezett elkövetőként.

Solhan több hasonló támadás célpontja volt az elmúlt időszakban. Chériff Sy védelmi miniszter május közepén biztosította a környék lakóit, hogy a katonai műveleteknek köszönhetően az élet visszatérhet a normális kerékvágásba a térségben. A solhani mészárlást péntek este egy másik támadás előzte meg. A szintén a régióban található Tadaryatban legalább 14 emberrel végeztek.

A Száhel-övezetben az év eleje óta jelentősen megnőtt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz vagy Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető dzsihadista csoportok támadásainak száma, annak ellenére, hogy több mint ötezer francia katona tartózkodik a térségben. Különösen Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban fokozódott az erőszak, amelynek legfőbb elszenvedői civilek.

photo_camera Csádi katonák Burkina Fasóban, a Barkhane-hadművelet során Fotó: FRED MARIE/Hans Lucas via AFP

A Burkina Fasó-i hadsereg május 5-én katonai műveletbe kezdett az északi és a száheli térségben, de egyelőre nem sikerült megfékezni az erőszakot, amelyben több mint 1400-an vesztették életüket, és legalább egymillióan váltak földönfutóvá az elmúlt években. Eközben mintegy 20 ezren érkeztek Maliból az országba a dzsihadisták elől menekülve. (MTI)