Lefagyott a kormány Fudan-ügyben: egy napja a népszavazásról szóló pársoros közleményt ismételgetik

POLITIKA
2021 június 07., 15:29

Olyan váratlanul és akkorát visszakozott a kormány vasárnap este a Fudan Egyetem ügyében, hogy látványosan lefagyott a kabinet kommunikációs gépezete, válaszok nélkül érkeztek a hétfői parlamenti ülésre. Gulyás Gergely előző esti kijelentéséről, miszerint

"a Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik,"

de ha elkészülnek a tervek, arról készek népszavazást is kiírni, a Párbeszéd képviselője kérdezte volna a miniszterelnököt az Országgyűlésben. Orbán Viktor távolmaradása miatt helyettese, Varga Mihály kapta Tordai Bence három egyszerű kérdését:

  • Visszavonják-e a törvényt, amiben döntöttek a Fudan Egyetemet fenntartó közérdekű vagyonkezelő alapítvány felállításáról?
  • Eltörölték-e a Fudanról szóló terveket, az eredeti koncepció szerint épül-e meg a Diákváros?
  • Ha Fudan-ügyben támogatja a kormány a népszavazást, akkor milyen témákról lesz még? Lesz-e a Budapest-Belgrád vasútról, vagy a jóval többe kerülő paksi bővítésről is referendum?

Érdemi válasz nem érkezett, a pénzügyminiszter felállt, és papírból felolvasta Gulyás vasárnapi mondatait.

link Forrás

Tordai ezt követően az Orbán-kormány Kína-barát hozzáállásáról kérdezett, többek közt arról, hogy miért nem ítéli el a máskor "harciasan küzdő Fidesz-kormány" az ott folyó keresztényüldözést.

Erre Varga Mihály ismét felállt, és papírból felolvasta Gulyás vasárnapi mondatait.

link Forrás

Majd hozzátette:

"Ami a mostani felvetését illeti, (..) ez az ügy nem segíti Kína és Magyarország együttműködését. Természetesen, ha valaki együtt akar működni a másikkal. Ha nem akar együttműködni, akkor lehet olyan kérdéseket felvetni, amik a viszonyt inkább mérgezik, vagy rontják."