Mészáros Lőrinc volt felesége 100 milliárdos cégvagyontól vált meg

gazdaság
2021 június 07., 15:43

Eltűnt a legnagyobb, korábban családi tulajdonban lévő vállalkozások részvényesei közül Kelemen Beatrix, Mészáros Lőrinc volt felesége – írta meg a G7.

A 100 milliárdos nagyságrendű állami megrendelésekkel felfújt építőipari cégeket összefogó Mészáros Építőipari Holding negyedét még tavaly vehette át tőle Mészáros Lőrinc, májusban pedig már a család tőzsdén kívüli érdekeltségei nagy részét birtokló Talentis Group is csak Mészáros Lőrincé volt, pedig korábban a fele Mészárosné Kelemen Beatrixé volt.

Mészárosné Kelemen Beatrix és akkori férje, Mészáros Lőrinc 2019 őszén
photo_camera Mészárosné Kelemen Beatrix és akkori férje, Mészáros Lőrinc 2019 őszén Fotó: botost/444.hu

A tulajdonosi viszonyok átalakulásának még a cégbíróságnál sem ismertek a részletei. A Mészáros Építőipari Holding márciusi közgyűlésén elvileg nem született döntés erről, de ezután írták át a cég alapszabályában úgy a tulajdonosi szerkezetet, hogy a Kelemennél lévő részvények Mészároshoz kerültek. A lap szerint a tranzakció több hónapja lehetett, mert a cég beszámolója szerint már 2020 végén sem volt tulajdonos Kelemen Beatrix.

A Talentis Groupot 2020 végén a volt házaspár még ketten birtokolta fele-fele arányban, de május 31-én (Orbán Viktor születésnapján) Mészáros már egyedüli részvényesként döntött a cég 6,7 milliárdos nyereségéről.

Még nem tudni, hogyan kerültek a cégek Mészároshoz, és hogy kapott-e értük pénzt a felcsúti milliárdos volt felesége. A G7 ősszel még korábbi tranzakciók és szakértői becslések alapján kb. 150 milliárd forintra tette Kelemen Beatrix cégvagyonát, aminek a nagyját ez a két cég adta.

A felcsúti milliárdos korábbi feleségének egyetlen komolyabb cégben maradt érdemi részesedése, de azt mindig is egyedül birtokolta: a Life- és OzoneTV-t működtető Media Vivantis Zrt. tavaly közel 1,5 milliárdos árbevétel mellett 70 milliós nyereséget hozott össze, és Hajdú Péter vezeti.

Mészáros Lőrinc új felesége, a szintén látványosan vagyonosodó Várkonyi Andrea nemrég 35 milliós osztalékot vett ki a 4 hónapja működő cégéből. (G7)