Donáth Anna és a MÚOSZ* panasza nyomán kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen a Klubrádió miatt

POLITIKA
2021 június 09., 12:10
Arató András, a Klubrádió elnöke a rádióadó logójával.
photo_camera Arató András, a Klubrádió elnöke a rádióadó logójával. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője szerint az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a Klubrádió ügyében. Mint Facebook-oldalán írja, ő maga 2020 szeptemberében, 2021 februárjában és márciusában is levélben jelezte az Európai Bizottságnak, hogy "a kizárólag fideszesekkel feltöltött Médiatanács a sajtószabadság megvédése helyett a kormány érdekeinek kiszolgálásán és a médiaszabadság korlátozásán fáradozik".

link Forrás

A Klubrádióval példálózott, aminek a pályázatát elutasították, "ezzel a gyakorlatban elhallgattatták az egyik utolsó, független, magyar médiumot".

Donáth tájékoztatása szerint jelzései hatására az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, mert érvelésük szerint "a Klubrádió elhallgattatása aránytalan és átláthatatlan volt".

A Klubrádió frekvenciapályázatát márciusban utasította el a Médiahatóság. A rádió keresetet nyújtott be a döntés ellen, ám első fokon a bíróság fenntartotta a hatóság határozatát.

*Pontosítás: Cikkünk megjelenése után Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének előző elnöke levélben jelezte, hogy az Európai Bizottsághoz Donáth szervezetükkel közösen nyújtotta be a panaszát.