Elkaszálták a Klubrádió pályázatát

POLITIKA
2021 március 11., 11:47

Eredménytelen lett a Budapest 92,9 MHz frekvenciára kiírt pályázat, közölte a Médiatanács. A tenderen a Klubrádió volt végig versenyben, de a pályázatát végül több szempontból is érvénytelennek minősítették. A Médiatanács kifogásolta, hogy

  • a nyilvános cégadatok szerint a törvénysértő gazdálkodás miatt bármikor kényszertörlési eljárás indítható a Klubrádió ellen.
  • Emellett megállapították, hogy a a pályázat lényegi műsortervi hibákat tartalmaz. A közlemény szerint a programterv "nem felelt meg a rádiózás alapvető követelményeinek, ellentmondásokat tartalmazott, melyek az eddigi bírósági döntések alapján nem mérlegelhető, objektív hibák, így egyetlen pályázat esetében sem fogadhatók el."

A Klubrádió a döntés ellen tizenöt napon belül jogorvoslati kérelemmel élhet.

Stúdiókép a Klubrádióból, 2021 február 9.
photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A Klubrádió frekvenciajogosultsága ügyében indított perben még február elején született az az ítélet a Fővárosi Törvényszéken, ami kimondta, hogy a kormánykritikus rádiónak február 14-én, 23:59-kor be kell fejeznie a műsorsugárzást az FM 92,9 MHz frekvencián. A bírósági döntést többek közt Európai Bizottság is kifogásolta, Christian Wigand szerint

„a Klubrádió esete súlyosbítja a magyarországi médiaszabadsággal és pluralizmussal kapcsolatos aggodalmainkat .”

Két nappal azután, hogy a csatornától elvették az addig használt sávot, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa pályázatot írt ki a frekvenciáért. Bár csak a Klubrádió indult, a döntést addig halasztották, hogy az pont a magyar sajtószabadságról rendezett EP-vita utánra essen.