A magyar sajtószabadságról vitatkoztak az Európai Parlamentben

Média
2021 március 10., 15:53

„Nem furcsa, hogy Magyarországon a sajtószabadság kéthetente meghal?” - tette fel a kérdést az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője.

A parlament szerda délután a lengyel, a magyar és a szlovén sajtóhelyzetről vitázott, de sok újdonság nem hangzott el. A parlamenti képviselők többsége kritikus volt a magyar, a lengyel és a szlovén kormánnyal szemben, az adott országok kormánypártjai, valamint az EP néhány populista-jobboldali képviselője pedig védelmébe vette őket.

Vera Jourová, az átláthatóságért és értékekért felelős európai biztos azt mondta, hogy a média fontos pillére a demokráciának, ezért nem engedhető meg, hogy politikai nyomás nehezedjen rá. Közölte azt is, hogy az Európai Bizottság aggályai továbbra is fennállnak a magyar, a lengyel és a szlovén média szabadságának helyzetével kapcsolatban.

Magyarország esetében egyebek mellett aggodalomra okot adónak nevezte, hogy megkérdőjelezhető okokra hivatkozva nem újították meg a Klubrádió engedélyét.

Reményei szerint az általános uniós ügyek miniszteri tanácsában hamarosan ismét napirendre kerül a Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárás, és a tagállamok áttekinthetik a média helyzetével kapcsolatos legújabb fejleményeket.

A mostani vita apropóját az adta, hogy a lengyel kormány új reklámadót tervez kivetni a szerkesztőségekre, ami ellen több médiavállalkozás is elsötétülő képernyőkkel tiltakozott, ezen kívül a lengyel állami olajcég komoly részesedést szerzett a helyi sajtóban, ez pedig többek szerint a lengyel kormány média fölötti befolyását erősíti majd. Szlovéniában közben a kormány összetűzésbe került az állami hírügynökséggel, és a hírügynökségre vonatkozó szabályok módosítását tervezik, ettől pedig többen is az állami hírügynökség befolyását féltik.

A magyar médiapiac közelmúltbéli változásai közül a legtöbb, a magyar kormánnyal szemben kritikus képviselő a Klubrádió ügyét emelte ki, de többen megemlítették az Index és az Origo szétverését, valamint a Népszabadság megszüntetését is.

Hidvégi azt mondta, a magyar és a lengyel kormány jól ismeri már ezeket a támadásokat, most annyi változott, hogy a szlovén kormányt is melléjük csapták. A képviselő szerint a Klubrádió ügye csak

„mondvacsinált, politikai hisztériakeltés”,

és az ilyen hamis hírek által „Európa megosztása, szétverése zajlik”. Hidvégi arról is megkérdezte képviselőtársait, hogy a VII. kerületi Heti Tévé és az erzsébetvárosi önkormányzat közti vitába miért nem szólnak bele, szerinte ugyanis a DK-s Niedermüller Péter polgármester nagyobb veszélyt jelent a sajtószabadságra, mint a magyar kormány.

Beata Szydło, korábbi lengyel miniszterelnök, a lengyel kormánypárt EP-képviselője Hidvégihez hasonlóan vette védelmébe a lengyel kormányt. Szerinte a lengyel kormány a törvényeknek megfelelően jár el, a cenzúrát a lengyel alkotmány tiltja, a szólás és a sajtó szabadságát pedig védi. A lengyel kormány médiapiaci lépéseiről csak a lengyel ellenzék terjeszt álhíreket, Szydło szerint nem kellene ilyenek alapján vitákat rendezni az Európai Parlamentben.

Ehhez képest persze a lengyel ellenzéki pártok EP-képviselői ugyanannyira kritikusak voltak, amennyire a magyar ellenzéki képviselők. A momentumos Donáth Anna arról beszélt, hogy az elmúlt 10 évben Orbán Viktor és kormánya bedarálta a magyar médiapiacot. A kormány médiapolitikájának nagyobb áldozatait felsorolva az Origót, az Indexet, a Népszabadságot és a Klubrádiót említette, és szerinte most a Fidesz a közösségi média cenzúrázása felé fordult.

„De Európának továbbra sincs válasza ezekre” - mondta, és Európai szintű megoldásokat sürgetett.

Donáth szerint EU-s szinten kell garantálni, hogy a médiavállakozások tulajdonosi szerkezete átlátható legyen, és a kormányok ne cenzúrázhassák a közösségi médiát.

Az Európai Parlament egyik frakciójához sem tartozó jobbikos Gyöngyösi Márton Donáth Annához hasonlóan európai szintű megoldásokat sürgetett, szerinte minden tagállamban elérhető, európai műsorszóró csatornát kell indítani, ami a populizmus helyett a kohéziót erősítené.

„A Fidesz kommunista szalámitaktikát alkalmazott az elmúlt években a médiaszabadság megszüntetésére” - mondta Gyöngyösi.

A szociáldemokrata EP-frakcióban ülő DK-s Molnár Csaba szintén a bedarált és ellehetetlenített magyar szerkesztőségek felsorolásával kezdte, és azt mondta, Magyarországon

„a független sajtó krémjét kinyírta a hatalom, miközben a közmédia lassan az észak-koreai állami médiával indíthatna közös gyakornoki programot”.