Európai Bizottság: A Klubrádió esete súlyosbítja a magyar médiaszabadsággal kapcsolatos aggályokat

Média
2021 február 10., 13:53

A Klubrádió esete súlyosbítja a magyarországi médiaszabadsággal és pluralizmussal kapcsolatos aggodalmainkat - ezt mondta Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerdán a testület sajtótájékoztatóján. Az MTI beszámolója szerint a szóvivő azt is elmondta, hogy a bizottság már kapcsolatba lépett az illetékes magyar hatóságokkal, hogy garantálják, a rádiócsatorna továbbra is legálisan folytathassa tevékenységét.

Wigand szerint a bizottság megvizsgálja, hogy a Klubrádióval kapcsolatos bírósági döntés mennyire van összhangban az uniós joggal, illetve a döntéshozatal során betartottak-e a vonatkozó uniós jogszabályokat.

"Az európai demokrácia egyik alapja a médiaszabadság és a pluralizmus. Nem fogunk késlekedni, hogy megtegyünk a megfelelő lépéseket, amennyiben ez lehetséges és szükséges lesz."Mint azt kedden írtuk, a Fővárosi Törvényszék ítélete szerint a Klubrádió már csak vasárnapig használhatja egyetlen frekvenciáját, a Budapest FM 92,9 MHz-et, így a továbbiakban csak internetrádióként működhet. Az ügy miatt már az amerikai és francia kormány is aggodalmát fejezte ki, Az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovics pedig arról írt a Twitteren, hogy „Magyarországon egy újabb független hangot hallgattatnak el, ez pedig vereséget jelent a sajtószabadság számára”.

Szerdán Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője Szél Bernadett független parlamenti képviselővel közös videójában bejelentette, hogy az Európai Bizottsághoz fordul, hogy "leállítsuk a fideszes propagandagépet és a Klubrádiót betiltó médiahatóságot!"

Az Európai Bizottsághoz fordultunk panasszal, és kértük, hogy azonnal vizsgálják ki az állami média működését a vonatkozó európai jogszabályok alapján, és lépjenek fel az igazságos jogállam és a szabad újságírás védelmében.- mondja a két ellenzéki képviselő. Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs közös beadványban fordultak a Médiatanácshoz, hogy vizsgálják ki az állami média működését. Tavaly ugyanis kiszivárgott hangfelvételek bizonyították azt, hogy a fideszes pártérdek alapján szerkesztik a híreket. "A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azonban ismét bebizonyította, hogy a pártatlan és objektív tájékoztatás helyett inkább a fideszes pártérdek alapján működő közmédiát védi és a beadványt többször is elutasította. Nem lepődtünk meg, hiszen a hatóság, aminek óvnia kéne a demokratikus nyilvánosságot és médiaszabadságot, azzal volt elfoglalva, hogy betiltsa a Klubrádiót."