Szelfit küldött a kínai marsjáró robot

űrkutatás
2021 június 11., 16:29

Új képeket küldött a Marsról Csuzsung, a hatkerekű kínai robot, amely májusban landolt a bolygón. A kínai tűzistenről elnevezett marsjáró többek között egy szelfit is készített, lerakott a marsi földre egy vezeték nélküli kamerát, és kicsit hátrébb gurult, hogy teljesen beférjen a képbe.

photo_camera Csuzsung szelfije. Fotó: AFP PHOTO / CNSA

A képen Csuzsung mellett az a platfom látható, amelynek segítségével landolt a Marson. A platformról külön is készített képeket a robot, ezen látszik a kis rámpa, amin keresztül legurult a bolygóra. Jó turistaként nem csak magáról és a járgányáról csinált képet a marsjáró, hanem a Utopia Planitiáról is, a bolygó északi területéről, amelyen landolt.

photo_camera Fotó: JIN LIWANG/Xinhua via AFP


A Csuzsung a Tienven-1 szonda fedélzetén érkezett a Marshoz, a bolygó körül keringő szonda február óta készítette elő landolását az Utopia Planitia feltérképezésével, melynek célja egy olyan landolási hely kiválasztása volt, amelytől a lehető legmesszebb vannak azok az akadályok, amiket a marsjáró már nem volna képes leküzdeni. Végül május 15-én landolt, hogy a kínai kutatók reményei szerint legalább kilencven marsi napon át tanulmányozza a helyi geológiát. (BBC)