Megbírságolták Bolsonarót, amiért nem viselt maszkot

külföld
2021 június 13., 05:13

Ismét pénzbüntetéssel sújtották Jair Bolsonaro brazil elnököt, mert a koronavírus-járvány miatt előírt óvintézkedéseket megszegve nem viselt szájmaszkot egy rendezvényen - jelentette a brazil sajtó helyi idő szerint szombaton.

A büntetést az államfő egyik politikai ellenfelének államában, Sao Paolóban kapta.

A Folha de S Paulo című újság szombaton azt írta, hogy Jair Bolsonaro elnöknek, a fiának, Eduardo Bolsanaro parlamenti képviselőnek, valamint Tarcisio Gomes infrastrukturális miniszternek 552,71 real (mintegy 31 200 forintnyi) bírságot kell kifizetnie. A beszámoló szerint nem viseltek maszkot egy több ezer támogatót felvonultató motorkerékpáros tömegrendezvényen Sao Paulo városban, amivel megsértették az állami egészségügyi előírásokat.

Sao Paulo állam kormányzója, Joao Doria a jelenlegi államfő egyik riválisa és lehetséges ellenfele a 2022-es választásokon.

Bolsonaro alig három héttel ezelőtt motorkerékpáros túrán vett részt Rio de Janeiróban, ahol úgy mondott beszédet támogatói előtt, hogy száját és orrát nem takarta el maszk.

Két nappal korábban Maranhao állam kormánya is megbírságolta Bolsonarót, mert Acailanda városban híveinek tömeggyűlésén sem viselt maszkot.

Brazíliában a koronavírus-világjárványnak már több mint 484 ezer halottja van, és a járvány újabb fellobbanásától lehet tartani. Amióta megjelent a Covid-19 - amelyet az államfő kis náthának nevezett -, Bolsonaro bírálta a karanténintézkedéseket, bizonyított hatásosság nélküli gyógyszereket népszerűsített, és kétségbe vonta a vakcinák hatásosságát. (MTI)