Orbán Viktor: A kínaiak sohasem mondják meg nekünk, hogy miként kellene viselkednünk

POLITIKA
2021 június 14., 12:00

Orbán Viktor interjút adott a portói uniós csúcson a portugál Expressónak, ami az európai radikális jobboldal vezetőjének nevezte a magyar miniszterelnököt.

A Hír TV összefoglalója szerint Orbán azt mondta, „kedveli az illiberális kifejezést, mert az vitákat gerjeszt”, és szerinte „a jelenlegi helyzetben a liberálisok véleménydiktatúrát akarnak maguknak, és ezzel a szabadság ellen vannak”. Úgy fogalmazott, „európai szupernemzet nincs, csak nemzetek léteznek”, amihez hozzátette, „szükség van európai intézményekre”.

Az amerikai és kínai külpolitikai különbségekről azt mondta, „az amerikai és sokszor az európai módszer egy morális felsőbbrendűségből indul ki. A kínaiak sohasem mondják meg nekünk, hogy miként kellene viselkednünk, mi az, ami morálisan helyes vagy helytelen”.

Ezek szerint elfelejtette, hogy június 3-án Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője azzal vádolta meg a magyar ellenzék politikusait, hogy felesleges hírverést csapnak a Kínával kapcsolatos ügyek körül, és ezzel „hátráltatják a magyar-kínai együttműködést”. A kínai külügyminisztérium szóvivője ezzel a tervezett Fudan Egyetem környéki utak átnevezésére reagált.