Egy peches gól után a végén roppant meg a magyar válogatott

foci-eb
2021 június 15., 18:12

Magyarország-Portugália 0:3

Puskás Aréna (Magyarország nem csak papíron pályaválasztó)

Gólszerzők: Guerreiro (84. p.) Ronaldo (87., 92. p., az elsőt 11-esből)

Magyarország: Gulácsi - Botka, Orban, Szalai A. - Lovrencsics, Kleinheisler (Sigér, 78. p.), Nagy A., Schäfer (Nego, 65. p.), Fiola (Varga, 88. p.) - Szalai Á., Sallai (Schön, 77. p.)

Portugália: Rui Patrício - Nélson Semedo, Rúben Dias, Pepe, Guerrerio - Danilo, William Carvalho (Sanches, 81.p.), Bruno Fernandes (Moutinho, 89. p.) - Ronaldo, Diego Jota (André Silva, 81. p,), Bernardo Silva (Rafa Silva, 71. p.)

Játékvezető: Cüneyt Çakır (Tur)
Asszisztensek: Bahattin Duran (Tur), Tarik Ongun (Tur)
Negyedik játékvezető: Sandro Schärer (Sui)

Mire lehetett számítani a meccs előtt?

Inkább meg se nézzék az oddszokat, a fogadóirodáknál toronymagas esélyes Portugália, ezzel a szakértők döntő többsége is egyetért. A két válogatott játékereje alapján ez nem csoda, de hát 2016-ban se volt kisebb a különbség a két válogatott között, azt mi lett a vége.

Azt könnyebb megtippelni, hogy a magyarok milyen taktikával futnak neki a meccsnek. Marco Rossi kapitánysága alatt a 3-5-2 lett a válogatott alapfelállása, amiből könnyű visszarendeződni 5-3-2-re, ha éppen ölni kell a játékot. Azt is régóta tudni már, hogy a magyarok nélkülözni kénytelenek legjobbjukat, a hónapok óta sérüléssel bajlódó Szoboszlai Dominikot, akit aligha pótolhat Kleinheisler - cserébe számíthatunk rá, hogy ő nagy lelkesedésében harminc méteren belülről bármilyen labdát elrúg.

Pedig az adódó helyzeteket meg kéne becsülni. A portugálok, illetve később a németek és a franciák ellen se számíthatunk rá, hogy a magyarok túl sokat fogják birtokolni a labdát, kontrákra kell építeni a taktikát, bízva a szélsők elfutásaiban. Amiben bízhatunk, hogy Rossi alatt a csapat jól szervezettnek és fegyelmezettnek bizonyult, így még a nálánál erősebb válogatottak dolgát is képes megnehezíteni. Illetve bízhatunk még az x-faktorban, mégiscsak telt ház előtt, hazai pályán játszanak.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Portugália már nagyobb rejtély. Fernando Santos kapitány leginkább talán a 4-3-3-as formációt kedveli, de a rendkívül mély, szupersztárokkal teli keret tökéletesen alkalmas klasszikus 4-4-2-es vagy 4-2-3-1-es felállásra is. Apropó, szupersztárok: a legtöbb figyelem még mindig Ronaldóra vetül, de mellette azért ott van Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Diogo Jota, Joao Felix, Raphaël Guerreiro, soroljam még? Középpályán akár tikitakázgatni is tudnak, de tért ölelő átadásokkal is gyorsan felboríthatják egy felállt védelem egyensúlyát. Ronaldo mostanra beleöregedett a klasszikus középcsatár szerepébe - annak is halálos -, közben a középpálya mozgatói, Fernandes és Neves távolról is komoly fenyegetés.

Ennyi sztár mellett még az is beleférhet, ha csapatként nem működnek jól. Az összes fentebb felsorolt játékosuk képes akár csak egy villanással is eldönteni a meccset.

Ehhez képest milyen lett a meccs?

Mindkét csapat az alapfelállásában, a portugálok 4-3-3-ban kezdtek. A magyarok két nagy hiányzóját, Szoboszlait és Kalmárt Kleinheisler és Schäfer helyettesítették. A portugálok egyből birtokolni kezdtek, de a magyarok nem húzódtak teljesen vissza, a védővonalat a kaputól 25-30 méterre húzták meg, és 10-12 méter is volt a sorok között. Az első nagy helyzetet a portugálok előtt adódott egy gyors megindulásuk után. Jota 16-ról tűzte rá, Gulácsi oldalra ütötte.

A portugálok nagyon magasan, olykor már a magyar 16-oson belül letámadtak. Hatékonyan zavartak, Gulácsi inkább felívelgette a labdát, ami egyre többet és hosszabban volt a portugáloknál. Lassan csordogáltak a percek, a 24. ben Schäfer Bruno Fernandest szerelte a magyar térfél közepén, és meg egy faultot is kiharcolt. volt pár labdakihozatali kísérlet, hasonlóan sikeresek voltak, mint a felívelgetések. A portugálok se mentek többet a birtoklásukkal, egy kaput nem találó lövésük volt csak Jota korai helyzete óta.

Fél óra eredménytelen birkózás után a portugálok visszább, a magyarok feljebb húzódtak, ettől fel is pörgött a meccs. Előbb Kleinheisler indulhatott meg egy szöglet után kifejelt labdával, de valamiért a part vonal irányába kezdett futni. Egy Botka labdaszerzéséből indult akcióban Orban indította a bal szélen kiugró Schäfert, de ő csak visszafele tudott passzolni. A 35. percben megint Schäfer indult meg. Felvágták, de a labda Szalaihoz Ádámhoz került, mehetett tovább. Pt is felrúgták, a szabadrúgás után Szalai fejelt, el is találta a kaput. Hirtelen jó lett a meccs, a magyarok is elkezdtek magasan letámadni, az így megnyíló térben a portugálok is találtak helyet, de a legnagyobb helyzetüknél Botka gyönyörűen szerelte a 16-oson belül Jotát, és még a labdát is megtartotta.

Gulácsi többször mentett nagyot, a három kapott gólról nem tehetett.
photo_camera Gulácsi többször mentett nagyot, a három kapott gólról nem tehetett. Fotó: LASZLO BALOGH/AFP

A 40. percben újra Jota került helyzetbe, egy lapos jobboldali beadást fordulásból lőtt el Orban lábai között, de Gulácsi lábbal blokkolt. A 43. percben a baloldalon jöttek a portugálok, Guerreriot faultgyanúsan sikerült csak szerelni, ami után Orban belelőtte a labdát. Az ötös magasságából visszatolta a labdát a 16.os sarkánál érkező Fernandesnek. A lecsapódó beadását Jota sarkalta tovább, az ötösre berobbanó Ronaldó nyújtózkodva próbált belepöckölni, de túlzottan alányúlt, fölé bombázta.

A második félidő is portugál nyomással kezdődött. A Schäfer folyamatos mentései közepette bénázó magyar védelem összehozott egy szögletet, Bruno Fernandes jobboldali csavarását Pepe fejelhette tisztán a jobb alsóra. Gulácsi szép vetődéssel tolta ki oldalra. Az ötvenedik percben Szalai úgy harmincról megpróbálta, közepesen erős, középre tartó lövésére Rui Patrício ráhasalt.

Az 57. percben Lovrencsics szerzett labdát, és némi szerencsével még indítani is tudott. Sallai a felfutó Schäferhez játszott, aki belevezette a 16-oson a védőkbe. A lecsorgó labdát Sallai lőtte el igazítás nélkül, Rui Patrício védett.

Schäfer csak a sérülések miatt került be egyáltalán a keretbe, és a felkészülési meccseken játszotta be magát a kezdőbe. Lecseréléséig így is a csapat legjobbja volt.
photo_camera Schäfer csak a sérülések miatt került be egyáltalán a keretbe, és a felkészülési meccseken játszotta be magát a kezdőbe. Lecseréléséig így is a csapat legjobbja volt. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Elsőként Rossi cserélt, Schäfert hozta le, aki addig nálam simán a meccs embere volt. Már nem is box-to-box, hanem alapvonaltól alapvonalig játszotta már be a pályát, elfáradhatott.

A 69. percben Lovrencsics adott be a jobb partvonal mellől a 11-es magasságából, Sallai gyengén találta el, perdítése ártalmatlanul a jobb kapufa mellé pottyant. A 72, percben megint Lovrencsics adhatott be, Szalai Attila kicsit sután csak középre tudta fejelni, ahol senki se érkezett. Másodpercekkel később Kleinheisler lecsúszó lövésébe érhetett volna bele az ötösön belül, nem számított rá.

Sallai lecseréléséig a csapat egyik legjobbja volt.
photo_camera Sallai lecseréléséig a csapat egyik legjobbja volt. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A 80. percben a frissen beállt Schön ugrott ki a jobb szélen, lapos lövését Rui Patrício csak beütni tudta a jobb alsó sarokba, de a partjelző az akció végén beintette a lest. A 84. percben végül szinte a semmiből Portugália megszerezte a vezetést. Semedo tette ki a jobb szélre Rafa Silvának. A beadása megpattant, de így is eljutott Guerreirohóz. Gulácsi rajta volt a lövésén, de az megpattant Orban lábán, és a tehetetlen magyar kapus mellett begurult a jobb alsó sarokba.

Raphaël Guerreirót ünneplik társai a gólja után. A portugáloknak bőven akadtak helyzeteik, de végül egy lepattanó lövéssel szerezték meg a vezetést.
photo_camera Raphaël Guerreirót ünneplik társai a gólja után. A portugáloknak bőven akadtak helyzeteik, de végül egy lepattanó lövéssel szerezték meg a vezetést. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A góltól megroppant a csapat, Rafa Silva lépett ki egy indítással a 16-oson, Orban csak visszarántani tudta. Ronaldo magabiztosan rúgta a kapu bal szélébe a jobbra vetődő Gulácsi mellett. A 92. percben Ronaldo Rafa Silvával kényszerítőzött a 16-oson belül, az ötös sarkáról elhúzta Gulácsi mellett, és begurította az üres kapuba.

Az első harminc percet leszámítva kimondottan nyílt meccs volt, és bár a portugálok már az első félidő végén megszerezhették volna a vezetést, a magyarok egészen a 84- percig egyenlő partnerek voltak, többen is nagyot játszottak. A semmiből jött portugál vezetés után már gyors volt az összeomlás. Bár nem érdemtelen a portugál győzelem, a végeredmény nem tükrözi a játék képét.

Orbán kint volt?

photo_camera Fotó: LASZLO BALOGH/AFP

Volt térdelés?

Nem.

Himnuszéneklést ki nyerte?

Hatvanezer magyar kórusa.

Ki volt a meccs embere?

Ronaldo a második gólja előtt, amiko Gulácsi mellett már eltolta a labdát.
photo_camera Ronaldo a második gólja előtt, amiko Gulácsi mellett már eltolta a labdát. Fotó: ALEX PANTLING/AFP

Az UEFA-nál Ronaldo. Szerintem a portugáloknál Bernardo Silva és cseréje, Rafa Silva. A magyaroknál a 65. percig, lecseréléséig nyújtott teljesítménye alapján Schäfer, A meccs egésze alapján, a három gól ellenére is Gulácsi, de dicsérném Sallait, és az első félidőben tanári Botkát is.

Volt szó a magyarok péniszéről?

Volt, Schäfer ifjúságán merengve jegyezte meg Hajdú B., hogy remélhetőleg van vér neki is ott, ahol kell. A meccs előtt Szalai Ádám nyilatkozta, hogy "a labdával való játékban pedig a legfontosabb az lesz, hogy ott a lábunk között lévő dolog az valójában mekkora lesz ezen a kilencven percen."

link Forrás

Bíró és VAR

Nem volt jelentőségük. Fiola szerintem kezezett, de a visszanézés után se fújták be a 11-est, ezzel meg minek vitatkoznánk.

Az F csoport állása

1. Portugália 3 pont, +3-as gólkülönbség
2-3. Franciaország 0 pont, 0
2-3. Németország 0 pont, 0
4. Magyarország 0 pont, -3

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.