„Hozzászoktam, hogy nem foghatom meg a párom kezét az utcán, ahhoz viszont nem, hogy a másságom miatt állítanak célkeresztbe”

belföld
2021 június 16., 19:20

Szerda este több százan, főként tinédzserek gyűltek össze a Sándor-palotánál, hogy levelet vigyenek Áder Jánosnak. Az akció célja az volt, hogy rávegyék a köztársasági elnököt, ne írja alá a kedden megszavazott homofób törvényt. A leveleket a helyszínen egy ládába gyűjtötték össze. A szervezők azt ígérték, hogy az írásokat eljuttatják Áderhez.

Néhány fiatalt megkértünk, hogy mondja el, mit üzen az elnöknek.

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs - 444

„Szerencsésnek mondhatom magam, mert eddig bármelyik közeli barátomnak, családtagomnak elmondtam, hogy a saját nememhez vonzódom, csupa szerető és támogató reakciót kaptam. Ebben fontos szerepet játszott, hogy az iskolámban nagyon nyitott, toleráns gondolkodású tanárok és diákok voltak. Még azok az osztálytársaim is kedvesen fogadták, hogy meleg vagyok, akik otthonról nem feltétlenül ilyen gondolatokat hoztak magukkal. Saját példámból is látszik, hogy egy nyitott, befogadó környezet, ahol lehet olyan témákról beszélni, mint a homoszexualitás vagy a transzneműség, még a szűkebb látókörű tinikből is szerető embereket tud nevelni. Szerencsésnek mondhatom magam, pedig az én esetemnek kéne általánosnak lenni. Amíg ez nincs így, üzenem a mostani LMBT+ iskolásoknak, hogy mindig van remény a javulásra, hogy fognak találni szeretetet, és nincsenek egyedül.”

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs - 444

„Én egy kis faluból származom, Mátralábáról. 13 évesen jöttem rá arra, hogy valami nincs rendben velem. Majd az egyik nyáron találkoztam egy fiúval, aki Budapestről jött rokonlátogatóba. Meleg volt. Nagyon jóban lettünk, elkezdtünk beszélgetni, és így jöttem rá, hogy ki vagyok én. De ha nincs ez a fiú, akkor a faluban senki más nincs, aki ezt elmagyarázta volna nekem. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy hagyjanak arra teret, hogy el tudjuk mondani a fiataloknak, hogy kik is ők, mik is ők, és hova tartoznak, és van hova tartozzanak. E nélkül sokan nyúlnak drasztikus eszközökhöz, ahogy láttuk, nemrég egy 13 éves fiú öngyilkos lett. Nem tudom, hogy mennyire számít ez odafönt, én úgy látom, hogy nem, de jó lenne, ha számítana.”

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs - 444

„Számunkra nagyon fontos a szabadság, és az egyénünk megmutatása, és a kis csapatunkból többeket is ér ezzel kapcsolatban megkülönböztetés, ami elfogadhatatlan, hiszen mindenki úgy jó, ahogy van. Szeretnénk egy szabad országban élni, és szabadon szeretni mindenkit.”

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs - 444

„Tudom, hogy az a célja a kormánynak, hogy minél többen legyünk. De ha Magyarország nem szereti egyenlően a polgárait, akkor majd választani fogunk egy olyan hazát, ahol elfogadnak minket.”

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs - 444

„A szerelemnek egy törvény sem szabhat határt. A szeretet mindig erősebb a gyűlöletnél. Ne írd alá, János! Szeressük egymást!”

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs - 444

„Dolgozó, adózó fiatalemberként kevesebbet érek a saját hazámban, mert a saját nememhez vonzódok. Nem kell minket támogatni, arra itt vagyunk egymásnak, de legalább ne hátráltassanak. Hozzászoktam, hogy nem foghatom meg a párom kezét az utcán, mint ahogy ahhoz is, hogy barátokként kell viselkednünk egy étteremben, ahhoz viszont nem, hogy a másságom miatt állítanak célkeresztbe az egész világ szeme láttára. A tegnapi nap számomra a demokrácia újabb gyilkossági kísérlete.”

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs - 444