Szép nagyra nőtt az akarattyai MNB-komplexum, már csak egy jó széles autóút kéne oda

balaton
2021 június 16., 14:33
  • Lassan elkészül Balatonakarattya családias, nyugodt részén a Magyar Nemzeti Bank óriáskomplexuma.
  • Az épületegyüttes a környéken megszokottnál jóval nagyobb autósforgalmat vonz majd.
  • Az önkormányzat suta, hümmögő kommunikációjából most úgy tűnik, az erdei gyalogösvényt alakítanák át, hogy autóval is könnyen megközelíthető legyen a környék.

Balatonakarattyán, ahol Matolcsy György MNB-elnök volt felesége, Matolcsy Gyöngyi a polgármester, tavaly óriási munkálatokba fogtak a parton: az erdős részen, a MÁV-gyermeküdülő egykori helyén építkezik az MNB tulajdonában lévő Optimum-Gamma Kft. Az óriási területen a tervek szerint oktatóközpont, szálloda, teniszpálya és vendéglátóegység lesz.

Így áll most az építkezés a balatonakarattyai Koppány soron.
photo_camera Így áll most az építkezés a balatonakarattyai Koppány soron.

A gigantikus építkezésnek nem mindenki örült, főleg nem azután, hogy tavaly ősszel felröppent a hír, miszerint az önkormányzat szép csendben átengedte a part menti területet a kft.-nek, hogy ott magánkikötőt építsen. Erről a lakosságot nem értesítették, a helyi aktivisták harcolták ki, hogy elinduljon valami párbeszédszerűség, és legalább a polgármester nyilatkozzon az ügyben. A kikötőről azóta alig van hír, de a munka nem állt le.

Legutóbb a második hullám előtt, szeptemberben jártunk a helyszínen. Akkor még csak a partról, felülről, a levegőből vagy a vasúti töltés zöld részeiről lehetett látni az építkezést. Észrevenni persze akkor sem volt nehéz, a környéken eddig csak két strand, néhány lángosos bódé és pár vízparti nyaraló volt. Most azonban teljes pompájában csodálható, ugyanis a magánterületet kettévágó kis utat, a Koppány sort, melyet a munkák kezdetén lezártak, újra megnyitották, még ha kissé félrevezető (pl. zsákutca) táblákkal igyekeznek is elvenni a sétálók kedvét attól, hogy keresztülverekedjék magukat a poros szakaszon.

link Forrás

Az építkezés helyszíne, tehát a későbbi létesítmény két irányból is megközelíthető. A Bezerédi strandhoz közeli lejáró van hozzá közelebb, ez azonban egy nem túl komoly forgalomra berendezkedett út. Keresztül is kell menni rajta egy olyan kis alagúton, ahol egyszerre csak egy autó fér el. Kis szervezéssel azonban eddig megoldották, hogy még a legforgalmasabb turisztikai szezonban se legyen káosz a dologból - tény, hogy eddig nem is ez a rész volt a Balaton legzsúfoltabb szakasza.

Ezen a kis alagúton keresztül lehet most a legkönnyebben lejutni a partra.
photo_camera Ezen a kis alagúton keresztül lehet most a legkönnyebben lejutni a partra.

A környéken lakók már az építkezés elején attól tartottak, hogy a megnövekedett forgalmat nem bírja majd az infrastruktúra. Az akkori tervekben szerepelt is, hogy a Koppány sort, azaz a nyaralók mellett futó kis utat kiszélesítik. Ezt vélhetően meg is lépik, ami már önmagában meg fogja változtatni a környék hangulatát, de most úgy tűnik, ennyi sem lesz elég.

Konferenciaközpont, teniszpálya, szálloda, étterem is lesz itt.
photo_camera Konferenciaközpont, teniszpálya, szálloda, étterem is lesz itt.

Értesülésünk szerint az önkormányzat azt tervezi, hogy a megnövekedett forgalom csillapítására új utat nyit meg, egy sétaösvényt alakíttat autóúttá. Ez az ösvény az erdőn át, a vasúti síneken keresztül vezet a partra, itt járnak nyáron a strandolók. Nemcsak azért használják, mert rövidebb így az út, hanem mert nincsenek autók, és nincsen por.

Az út a véderdőn keresztül vezet. A véderdő pedig azt a célt szolgálja, hogy ha hirtelen nagy mennyiségű csapadék zúdul a területre, az ne veszélyeztesse a vonatsíneket. Az itt található löszfal ugyanis nem stabilitásáról híres, és ha nagyon esik az eső, könnyen megindul.

Csak a zöldön át.
photo_camera Csak a zöldön át. Fotó: Halász Júlia

Ahhoz, hogy ezt az utat átadják az autós forgalomnak, a terület bizonyos részét át kell minősíteni, úgy tudjuk, ez már folyamatban is van. Persze nem az átminősítés a legnagyobb meló, abban mostanában számos Balaton-parti település komoly rutint szerzett.

Az út jelenlegi állapotában autóval nem járható, meg se közelíthető. Az átalakítás jelentős fejlesztés lenne, amit tudomásunk szerint a MÁV ugyan jóváhagyott, a költségek, köztük egy autós vasúti átjáró kialakítása az önkormányzatot terhelné. Papíron persze arról van szó, hogy a strandra irányuló autóforgalmat csillapítanák így, mintha legalábbis nem egy olyan épületegyüttes épülne éppen arrafelé, ami nem teljes kihasználtság mellett is jelentős forgalomnövekedést okoz.

Kérdéseinkkel megkerestük a település polgármesterét, választ egyelőre nem kaptunk. Viszont a polgármester, Matolcsy Gyöngyi válaszolt az ügyről érdeklődő helyi lakosoknak, nyaralóknak is, amelyben elismeri, hogy tervben van az erdőt átszelő út építése. Igaz, erről eddig semmilyen hivatalos felületen vagy fórumon nem esett szó - ahogy korábban a kikötőről sem.

A lakossági megkeresésre adott válaszában a polgármester azt írta, a Macskatorok nevű lejáró a 71-es utat köti össze a Bezerédi strand parkolója melletti területtel. Azt írja, az út szélessége most is elegendő ahhoz, hogy megnyissák az autók előtt, már csak a vasúti átjárót kell megoldani. (Egy másik válaszlevélben említi, hogy ennek a költsége várhatóan az önkormányzatot terheli majd.) A polgármester szerint a Koppány sor kiszélesítése önmagában azért nem lehet megoldás, mert csak két irányból megközelíthető, az erdei út átszelése azonban már csökkentené a terhelést.

Matolcsy Gyöngyi ebben a levélben sem tesz említést a beruházásról, arról ír csak, hogy a strandra irányuló forgalmat szeretnék így csillapítani.