Történelmi küldetésre indult három kínai űrhajós

TUDOMÁNY
2021 június 17., 04:19
A Hosszú Menetelés 2F rakéta csütörtök reggel emelkedett el a Földről.
photo_camera A Hosszú Menetelés 2F rakéta csütörtök reggel emelkedett el a Földről. Fotó: GREG BAKER/AFP

Csütörtök hajnalban felbőgtek a Hosszú Menetelés 2f hajtóművei, a szállítórakéta magasba emelte a Sen-csu 12 (Menyei Bárka) űrhajót, fedélzetén három tajgonautával, az 56 éves Nie Haj-senggel, az 54 éves Liu Po-minnggel és a 45 éves Tang Hong-póval, akik minden kínainál több időt, három hónapot tölthetnek majd a még épülőben levő kínai űrállomás fedélzetén, a Tian-he lakómodulban.

Feladatuk részben a nagyjából autóbusznyi lakómodul befejezése, élettámogató rendszereinek tesztelése, illetve az űrállomás továbbépítése lesz, de a kínai űrprogram eddigi leghosszabb emberi küldetése során a világűrnek az űrhajósok szervezetére és elméjére gyakorolt hatásait is vizsgálják majd.

Az űrállomás felépítéséhez 12 küldetésre lesz szükség, köztük négy emberi misszióra is. Ez a negyedik küldetés, de az első emberi misszió. "Szerencsés vagyok, hogy én lehetek az első futó a váltóban" - kommentálta ezt Lie, a küldetés parancsnoka. A veterán Liét körberajongták társai, a Sen-csu 12 küldetés tartalékcsapatának tagja, Vang Ja-ping például azt mondta, hogy "amíg a szívünkben él, nincs mitől félnünk. Nie bátyánk olyan, mint a tű, ami megnyugtatja a háborgó tengert".

Nie és Liu a kínai űrprogramba a kilencvenes években elsőként beválogatott űrhajósok közé tartozik. Liut társai a neves harmadik századi kínai hadvezér után gyakran csak "kis Csú-kinak" hívják. Őt tartják a csapat eszének. 2008-ban, a Sen-csu 7-es küldetésén vált híressé, amikor feszítővassal nyitotta ki az űrhajó beragadt ajtaját. A csapat harmadik, legfiatalabb tagja, a volt vadászpilóta Tan Hong-po később csatlakozott az űrprogramhoz, de már ő is egy évtizednél régebb óta készül a küldetésre. (Via Reuters)