Előre lezsírozott közbeszerzés miatt vettek őrizetbe egy rendőrségi vezetőt

bűnügy
2021 június 18., 09:14

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ egyik közbeszerzése miatt. Az ügyészség közleménye szerint a rendőrség oktatással és kiképzéssel foglalkozó önálló gazdálkodásra jogosult szervezeti egysége egy ingatlan felújítására 2021 áprilisában közel 300 millió forint értékű meghívásos közbeszerzési pályázatot írt ki.

A Közbeszerzési Értesítőben egyetlen ilyen kiírást találtunk, itt a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ kért ajánlatokat határvadász oktatáshoz használt szálláshelyek építési, épületgépészeti és épületvillamossági felújítására Dunakeszin.

A megalapozott gyanú szerint az ügyben döntésre jogosult gazdasági vezető és egy osztályvezető helyettes, – aki a közbeszerzési eljárás bíráló bizottságának a titkára is volt egyben – már az eljárás előkészítése során megállapodott egy vállalkozóval, hogy a pályázatot úgy befolyásolják, hogy azt az adott cég nyerje el.

A két hivatalos személy a pályázatra a későbbi nyertes cég mellett olyan további vállalkozásokat hívott fel ajánlattételre, amik valójában nem akarták elvégezni az ingatlan felújítását, ezért – a későbbi nyertes cég vezetőjével egyeztetve – az ajánlatukat magasabb összegben nyújtották be.

Mivel a pályázat kiírása során a vállalási ár volt elsődlegesen a döntő, így a bíráló bizottság érvényes ajánlattevőnek a vállalkozó cégét javasolta, majd a gazdasági vezető, mint döntésre jogosult, a pályázat nyertesének ezen gazdasági társaságot jelölte meg.

Az eljárás eredményéről szóló hirdetmény szerint végül június közepén a szegedi Lochner Kft.-vel kötöttek szerződést 296 millió forint értékben. Rajtuk kívül még négy cég adott be ajánlatot. Ez a cég egyébként 2010 óta rendszeresen indul közbeszerzéseken, idén például elnyerték a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság informatikai objektumai biztonságának fejlesztésére kiírt pályázatot is.

Az ügyészség házkutatások és lefoglalások után vesztegetés elfogadása és versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki a két rendőrségi vezetőt, a vállalkozót pedig vesztegetés bűntette miatt.

A vállalkozó és az osztályvezető helyettes beismerő vallomást tettek, míg a gazdasági vezető megtagadta a vallomástételt.A nyomozó főügyészség az őrizetben lévő hivatásos állományú gazdasági vezetőnél kezdeményezte letartóztatásának elrendelését, amiről a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa pénteken dönt.