Kim Dzsongun konfrontálódna, de párbeszédet is folytatna az USA-val

külföld
2021 június 18., 06:48

Legalábbis az észak-koreai állami hírügynökség szerint az észak-koreai vezető úgy fogalmazott, „Észak-Korea a konfrontációra és a párbeszédre is felkészül az Egyesült Államokkal”, de „különösen a konfrontálódásra készül fel”.

Joe Biden januári hivatalba lépése óta ez az első alkalom, hogy Kim Dzsongun állást foglalt az amerikai kormány politikájáról.

photo_camera Kim Dzsongun Fotó: STR/AFP

Biden májusban, a dél-koreai elnökkel, Mun Dzse Innel tartott sajtóértekezleten azt mondta, megfelelő feltételek mellett kész találkozni Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel. Az eseményen Biden és Mun is azt mondta, céljuk, hogy megvalósuljon a Koreai-félsziget teljes atommentesítése.

Vipin Narang, a massachusettsi műszaki egyetem (MIT) nukleáris szakértője szerint az észak-koreai vezető most kitart a kivárás taktikája mellett, és nem provokálja az új amerikai kormányt. Szerinte tekintettel arra, hogy Észak-Koreában sem az élelmezési, sem a járványügyi helyzet nem túl kedvező, Kim Dzsongun feltehetően örül, ha elkerüli az összetűzést. Phenjan élelmiszerhiánnyal küzd, és a héten maga Kim Dzsongun is elismerte, hogy az élelmezési helyzet „feszült”. (BBC/MTI)