Virággal a hajukban tüntettek a burmaiak Aung Szan Szú Kjí születésnapján

külföld
2021 június 19., 09:09

Börtönben ünnepli 76. születésnapját Aung Szan Szú Kjí, Mianmar demokratikusan megválasztott vezetője, akit február elsején vett őrizetbe a kormányát megpuccsoló hadsereg. A politikus és emberi jogi harcos hívei születésnapján a hajukba virágokat fonva tüntettek azért, hogy a katonai junta engedje szabadon Szú Kjít. Az ország demokratikus átmenetéért küzdő, élete jelentős részét házi őrizetben töltő politikus ugyanis gyakran hord virágokat a hajában. A tüntetők emellett az Éhezők Viadala filmekből átvett, három ujjas tisztelgéssel támogatták a bebörtönzött vezetőjüket.

Így tüntettek Aung Szan Szú Kjí hívei a születésnapján.
photo_camera Fotó: AFP/névtelen forrás

A februári puccs óta, a hatóságok erőszakos fellépése ellenére szinte folyamatosak a tüntetések a dél-kelet-ázsiai országban. Aung Szan Szú Kjí mellett még 5000 embert tartanak fogva a puccs óta, civil források szerint pedig a tüntetések és zavargások során a hadsereg 870 embert ölt meg. Ezt a számot a junta persze vitatja.

photo_camera Fotó: STR/AFP

A héten elkezdődött Szú Kjí pere, többek között azzal vádolják, hogy illegálisan szerzett be adó-vevő készülékeket a testőreinek, nem rendeltetésszerűen használt földeket, és békétlenséget szított. A hadsereg azzal is vádolja Szú Kjít és pártját, a Nemzeti Liga a Demokráciáért pártot, hogy a hadsereg által még a demokratikus átmenet alatt is erősen kontrollált országban elcsalta a választásokat. Pénteken az ENSZ közgyűlése nem kötelező erejű határozatában elítélte a mianmari katonai hatalomátvételt és nemzetközi fegyverembargó bevezetését szorgalmazta. A határozat támogatói abban bíztak, hogy a közgyűlés egyhangúlag, szavazás nélkül tudja elfogadni a dokumentumot, de Fehéroroszország végül voksolást kért, melyen 119 ország szavazott igennel, Minszk nemmel szavazott, 36 tagállam pedig tartózkodott. (Reuters, MTI)