Megszűnt a közvetlen diplomáciai kapcsolattartás Tajvan és Hongkong között

külföld
2021 június 20., 13:58

Lényegében megszűnik a közvetlen diplomáciai kapcsolattartás Tajvan és Hongkong között, miután Kína megtagadta a vízumok megújítását a szigetország Hongkongban működő képviseletének diplomatáitól.

A vízumokat azért nem újították meg, mert a tajvani diplomaták elutasították olyan nyilatkozat aláírását, ami szerint támogatják Kínának azt az igényét, hogy Peking gyakorolja a fennhatóságot Tajvan fölött.

Tajpej amellett, hogy élesen bírálta a Hongkongra vonatkozó új kínai nemzetbiztonsági törvényt, befogadja a Hongkongból a kínai hatóságok elől menekülő politikai ellenzékieket.

Rohamrendőr Hongkongban egy, a városállam szabadságát követelő grafiti előtt 2020. július 1-én.
photo_camera Rohamrendőr Hongkongban egy, a városállam szabadságát követelő grafiti előtt 2020. július 1-én. Fotó: EyePress News via AFP

Tajvani illetékesek elmondása szerint Hongkongban a tajvani képviseleti irodán csak helyi alkalmazottak maradnak belátható ideig. Május közepén a hongkongi kormányzat egyoldalúan felfüggesztette a Tajvanban működő képviseleti iroda működését.

A kínai köztársaságpárti Kuomintang 1949-ben a kínai polgárháborúban elszenvedett veresége után Tajvan szigetére menekítette a kormányát. Peking az „egy Kína”-elv alapján azóta sem ismeri el Tajvant önálló országnak. (MTI)