Az Európai Parlament elnöke szerint nem szereti a demokráciát, aki olyanokban gondolkodik, mint Orbán

POLITIKA
2021 június 21., 09:32

Csak az gondolkodik az Európai Parlament leépítésén, aki nem szereti a demokráciát” - ezzel reagált a magyar miniszterelnök hétvégi beszédére David Sassoli, az Európai Parlament elnöke.

Orbán Viktor A magyar függetlenség napja című szombati konferencián adta elő, hogy csökkenteni kellene az EP jogköreit a nemzeti parlamentek javára: „Hatodik tézisünk, hogy az Európai Parlament zsákutcának bizonyult az európai demokrácia szempontjából. Csak a saját párt-, ideológiai és intézményi érdekeit képviseli. Nem hozzáad, hanem elvesz az Európai Unió erejéből. Ezért jelentősen növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét, az Európai Parlamentbe a nemzeti törvényhozásoknak kellene képviselőket küldeniük – az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének mintájára. A nemzeti parlamenteknek ezen felül jogot kell adni, hogy az unió jogalkotási folyamatát megállíthassák, ha úgy tapasztalják, hogy az nemzeti hatásköröket sért, vagyis be kell vezetni a piros lapos eljárást.

A Fideszben már egy ideje mehet az ötletelés az Európai Parlament visszaszorításáról, ugyanis nemrég Kövér László is hasonlókat mondott az intézményről, amikor arról beszélt: az Európai Parlament az európai demokrácia elleni legnagyobb merényletek egyike. Ezek a hangok azután erősödtek fel, hogy az Európai Bíróság elutasította a magyar kormány keresetét a Sargentini-jelentés ügyében. Az Európai Parlament 2018. szeptember 12-én fogadta el a Sargentini-jelentést és indította el a hetes cikkely szerinti eljárást Magyarországgal szemben, hogy megvizsgálják, fenyegeti-e rendszerszintű veszély a jogállamiságot.

Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége EP-frakciójának vezetője Orbán beszédéről azt írta: „Orbán Viktor ugyanúgy meg akarja kötni az Európai Parlament kezét, ahogyan azt a magyar parlamenttel, a szabad médiával, a bíróságokkal, a civil szervezetekkel stb. tette.” (via Politico)

Kiemelt videóink