Nincs elég alkalmazottja az Európai Ügyészségnek, hogy minden korrupciós ügynek utána tudjon járni

eu
2021 június 21., 13:46

Laura Kövesi európai főügyész Wall Street Journalnek adott interjújában panaszkodott arra, hogy a testület júniusi indulása óta már több mint 300 kivizsgálandó ügy van előttük, de nincs elég erőforrásuk. Még legalább további 50 embert kellene felvenniük az Európai Ügyészséghez, hogy elemezhessék az eseteket és nyomozni tudjanak.

A főügyész szerint nem is azzal van a gond, hogy nem kaptak elég pénzt, hanem az engedély hiányzik, hogy több embert foglalkoztathassanak. „Mit kellene tennem, vegyek több virágot az irodába?”- tette fel a kérdést Kövesi, aki szerint akkor tudnák értelmesen elkölteni a költségvetésükre kapott pénzt, ha több embert alkalmazhatnának. Most abban a helyzetben van, hogy arra kell kérnie az Európai Ügyészség döntéshozó testületét, hogy inkább utalják vissza a pénzt az Európai Bizottságnak, mert nincs engedélyük több embert foglalkoztatni.

Laura Codruta Kövesi főügyész
photo_camera Laura Codruta Kövesi főügyész Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Kövesi beszélt arról is, hogy több esetre számít az uniós helyreállítási alap pénzeinek elköltésével kapcsolatban is, mivel mindig növekszik a kockázat, amikor több pénzről és lazább szabályokról van szó. Főleg az egészségügy, a közbeszerzések, az infrastrukturális fejlesztések és a mezőgazdaság területén számít több ügyre. Hozzátette, hogy bármilyen magáncég küldhet nekik információkat, ha csalásról értesül.

Az Európai Ügyészség az uniós forrásokkal kapcsolatos visszaélések kivizsgálására jött létre. Az Európai Ügyészségnek 22 uniós ország a tagja, de Magyarország, Lengyelország és Írország valamiért nem csatlakozott. Dánia pedig egyértelmű kívülmaradását jelezte. Svédország később tervezi a csatlakozást.

Hadházy Ákos korábban 680 ezer aláírást gyűjtött össze a csatlakozás mellett, de a magyar kormány azzal érvel, hogy a magyar kormánytöbbség minden ilyen törekvésnek keresztbe feküdt.