Rémhírterjesztés miatt emelt vádat Gődény György ellen az ügyészség

bűnügy
2021 június 21., 09:50

Különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés bűntettével vádolja a Nyíregyházi Járási Ügyészség azt a férfit, aki 2020. november 25-én A választás szabadsága címmel egy írást jelentetett meg a saját internetes oldalán, ami felkerült az egyéb közösségi média oldalaira is. Ezzel a címmel Gődény Görgy jelentetett meg cikket az oldalán. A vád szerint a cikk tartalma alkalmas volt arra, hogy a koronavírus elleni védekezés eredményességét akadályozza.

Az írásban értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot, a kormányzat intézkedéseit víruspropagandának titulálta, illetve az egész védekezést mesterségesen szított hisztériának nevezte. A kötelezően viselni rendelt szájmaszkokról azt állította, hogy azok az egészségre ártalmasak, védelmi eszköz szerepüket nem töltik be.

Az ügyészség szerint a vádlott szándékosan valótlan és megalapozatlan állításai alkalmasak voltak arra, hogy a lakosságot megtévesszék, a védekezés irányítóival szemben bizalmatlanságot keltsenek, ugyanis az ő tevékenységüket vírusbizniszben való részvételnek minősítette. A vádlott a célját elérte, ugyanis az internetes oldalán nagy számban szóltak hozzá írásához az olvasók, a közösségi médiás oldalára is több száz komment érkezett, ugyanígy több százan meg is osztották azt.

Egyébként a cég, aminek Gődény volt a reklámarca, tavaly 60 százalékos növekedés mellett közel 3,5 milliárd forintos árbevételt ért el.

Az ügyészség különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés bűntettével vádolja a férfit, mely bűncselekményért a törvény szerint 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje felfüggesztett börtönbüntetésre a vádlottat. Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik. (Ügyészség)