Nem engedi az UEFA, hogy szivárványszínűre fényfessék a müncheni stadiont

foci-eb
2021 június 22., 08:52

Az UEFA nem engedélyezte, hogy szerdán, a Németország-Magyarország Eb-meccs idejére szivárványszínűre világítsák ki a meccs helyszínét, a müncheni Allianz Arenát. Ennek amúgy a stadion üzemeltetője szerint műszakilag semmi akadálya se volna, a helyi városvezetés pedig támogatásáról biztosította az emberi jogi aktivisták javaslatát arról, hogy ekként tiltakozzanak a Magyarországon múlt héten elfogadott, nevében pedofilellenesnek mondott, tartalmában a pedofíliát a homoszexualitással összemosó, a melegjogokat korlátozó új törvény ellen.

Az UEFA döntése annyiban nem meglepő, hogy a szervezet általában is ódzkodik bármilyen politikai véleménynyilvánítástól. Ez még akkor is igaz, ha a minap amúgy pont szivárványos kérdésben engedékenyebbnek mutatkozott: vizsgálta ugyan, de végül nem találta az előírásaival ellentétesnek, hogy Manuel Neuer, a németek kapusa a meccseken szivárványos karszalagot visel. Az UEFA arra jutott, hogy ez olyan általános szimbólum, ami ez esetben nem tekinthető célzottan politikai üzenetnek.

link Forrás

Az UEFA részletes indoklásában arról írt, hogy "a rasszizmus, a homofóbia, a szexizmus és a diszkrimináció minden formája foltot ejt a társadalmunkon", mindazonáltal világnézetileg semleges szervezetként úgy érzik, hogy a jelen kérés abban a kontextusban, hogy a magyar országgyűlés egy döntését kritizálja, nagyon is politikai gesztus, ezért kénytelenek visszautasítani. Ugyanakkor azt javasolták a müncheni városvezetésnek, hogy valamikor máskor - értsd: amikor nem pont Magyarország játszik Eb-meccset a stadionban -, mondjuk a meleg büszkeség napján, vagy a müncheni Pride idején nyugodtan világítsák csak ki a stadiont.

UPDATE 12:01: Szijjártó Péter külügyminiszter természetesen örömmel vette az UEFA döntését. Simon Evans, a Reuters sportriportere szerint azt mondta, "[h]ála Istennek az európai futball vezető köreiben még a józan ész uralkodik, és nem dőltek be ennek a politikai provokációnak. Az UEFA helyes döntést hozott".

link Forrás

(Via Deutsche Welle)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.