Britney Spears a bíróságon emberkereskedelemhez hasonlította az elmúlt éveket, amiket apja felügyelete alatt töltött

bűnügy
2021 június 24., 04:59

„Nem vagyok boldog. Nem tudok aludni. Annyira mérges vagyok, hogy az őrület. Depressziós vagyok és minden nap sírok. (...) Tönkretettek, meglehetősen rossz állapotban vagyok. Csak vissza akarom kapni az életemet”

– ezt Britney Spears mondta június 23-án a Los Angelesi Legfelsőbb Bíróságon, ahol engedélyezték meghallgatását, miután 13 éve apja gondoksága alatt él. Az énekesnő most meg akarja szüntettetni apja felügyeletét.

Spears az elmúlt 13 évben nem dönthetett gyakorlatilag semmiről, szinte kevesebb joggal rendelkezett, mint egy gyermek, magánéletét és pénzügyeit is apja felügyelte, gondnoksága alatt az énekesnő gyakorlatilag megszűnt létezni. Évek óta nem adott interjút, nem nagyon beszélt sehol nyilvánosan, nem képviselhette saját magát. Emiatt számolni lehetett azzal, hogy június 23-a különleges lesz, és hogy Spears feltehetően vissza akarja szerezni a felügyeleti jogot saját élete felett.

Ez rajzolódott ki a New York Times által megszerzett bírósági papírokból is, amiknek tartalmát a lap egy nappal a bírósági meghallgatás előtt tette közzé.

Egyáltalán miért helyezték gondnokság alá Britney Spearst?

Gondnokság alá általában idős vagy magatehetetlen embereket helyeznek, olyanokat, akik nem képesek önállóan döntést hozni az őket érintő ügyekben. Jogosan merül fel a kérdés, hogy a 39 éves Britney Spears, a világ egyik legismertebb popsztárja miért szorul apja gondnokságára 13 éve, miközben albumokat adott ki, lenyomott több turnét, zsűrizett az amerikai X Factorban és évekig állandó műsora volt Las Vegasban. De ez az a kérdés, amire nem nagyon lehet válaszolni, ugyanis hivatalos magyarázatot eddig senki nem adott erre.

Annyi biztos, hogy 2008-ban került apja – ideiglenes – felügyelete alá, miután egy évvel korábban súlyos idegösszeroppanása volt, amit gyakorlatilag nyilvánosan élt meg. 2007 februárjában lesifotósok kamerái előtt nyírta kopaszra magát egy fodrászatban, egy évvel később pszichiátriai kezelései miatt elvették tőle a fiait, majd apja, Jamie Spears gondoksága alá helyezték. Úgy, hogy korábban kettejük között gyakorlatilag semmilyen kapcsolat nem volt.

Az énekesnő anyja még Britney születése előtt, 1980-ban beadta a válási papírokat, és távoltartási végzést kért Jamie Spearsszel szemben. A New York Times szerint utóbbit leginkább azért kérte, mert attól tartott, „dühös lesz” a válási papírok miatt, és attól félt, bántani fogja őt, „mint korábban, amikor alkoholt ivott. Az énekesnő szülei végül kibékültek – később született egy újabb közös gyerekük is –, ettől függetlenül apja nem nagyon vett részt lánya életében. Lynne Spears 2008-as memoárjában volt férjével kapcsolatban „kiszámíthatatlan viselkedésről”, illetve verbális bántalmazásról” írt.

Kik és miként felügyelik Britney Spears pénzügyet

A Forbes 60 millió dollárra becsüli Spears vagyonát, de abba, hogy ezt az énekesnő mire költi, nincs beleszólása. Ahogy minden mást, a pénzügyeit is a közelmúltig kizárólag apja felügyelte. Ebben 2020-ban annyi változás történt, hogy miután Spears állítólag vissza akarta szerezni a vagyona feletti ellenőrzést, és szerette volna, hogy apja helyett más legyen a gyámja, kijelölték a Bessemer Trust pénzügyi céget is gondnoknak.

Részletesen eddig nem nagyon tudtunk arról, hogy Spears mit tehet meg és mit nem apja felügyelete alatt, csak sejteni lehetett, hogy túl sok mozgástere nincs, de a New York Times által megszerzett bírósági papírokból kiderült, még ahhoz is engedélyt kellett kérnie, ha fel akarta újítani otthonában a konyhabútort. Sőt, utóbbit nem is engedte meg az apja, mondván, hogy túl sokba kerül.

photo_camera Britney Spears apja, Jamie Spears 2008-ban Fotó: VALERIE MACON/AFP

A Times által megszerzett dokumentumokból derült ki az is, hogy az elmúlt években Britney Spears több alkalommal is megpróbált a gondnokság ellen felszólalni. A Times szerint egy a Spears ügyével megbízott bírósági nyomozó 2016-os jelentésében arról írt, hogy Spears azt mondta neki, a gondnokság egy „elnyomó és irányító eszközzé vált vele szemben”, emiatt azt akarja, minél előbb vessenek véget neki.

A Times idézett egy másik dokumentumot is, miszerint Spears 2019-ben a bíróság előtt azt mondta, kényszerítették, hogy elmegyógyintézetbe vonuljon, ahogy arra is kényszerítették, hogy akarata ellenére vállaljon fellépéseket. Sőt, állítása szerint egy alkalommal betegen, 40 fokos lázzal kellett fellépnie, amit élete egyik legijesztőbb élményének nevezett.

A Times cikke szerint meghatározták azt is, hogy Spears kikkel barátkozhat, kivel jöhet össze, mire és mennyit költhet. Még akkor is, amikor milliókat keresett Las Vegas-i műsorával, elmondása szerint heti 2000 dolláros zsebpénzt kapott. Az egyik bírósági papír szerint Britney Spears úgy fogalmazott, bármilyen hiba „nagyon kemény” következményekkel, a gondnokság pedig „sok félelemmel jár”.

Úgy tudni, hogy egy 2014-es zárt meghallgatáson Britney Spears ügyvédje, Samuel D. Ingham azt mondta, az énekesnő felülvizsgáltatná apja gondnokságát annak „alkoholfogyasztása és egyéb sérelmek” miatt. A gondnokságot képviselő ügyvédek azt mondták, Jamie Spears önként vetette alá magát alkoholtesztnek, de visszautasította, hogy többször is végezzenek rajta ilyet, arra hivatkozva, hogy a kérés „nem volt helyénvaló”. Ezzel a bíró is egyetértett, úgy fogalmazott, „abszolút nem helyénvaló”, és különben is, „ki ő, hogy ilyet követeljen bárkitől is”.

Évekkel később, 2021 áprilisában Spears ügyvédei kérvényezték, hogy az énekesnő maga beszélhessen a bíróság előtt a gondnokságról, akkor tűzték ki a június 23-i dátumot. Ingham, Spears ügyvédje akkor nem részletezte, hogy az énekesnő pontosan miről szeretne beszélni a bíróság előtt.

#FreeBritney

Az elmúlt években csak találgatni lehetett, hogy Britney Spears valójában milyen állapotban van, hogy érzi magát, valóban szüksége van-e felügyeletre. A #FreeBritney mozgalomba tömörült rajongók már korábban is úgy hitték, az énekesnőt belekényszerítették ebbe a helyzetbe, az elmúlt években többször is demonstráltak emiatt a Spears ügyét tárgyaló bíróságok előtt. Részben nekik, részben a New York Times februárban megjelent dokumentumfilmjének köszönhető, hogy Spears újra figyelmet kapott, illetve hogy sokan csak most ébredtek rá, miként sikerült tönkretennie a bulvármédiának és a közönségnek a 2000-es években.

„Hazudtam és azt mondtam a világnak, hogy jól vagyok, hogy boldog vagyok, de ez hazugság. (...) De most az igazat mondom. Nem vagyok boldog. Nem tudok aludni. Annyira mérges vagyok, hogy az őrület. Depressziós vagyok, és minden nap sírok”

– mondta meghallgatásán Spears, akinek Instagramján eddig gyakorlatilag csak táncos videókat lehetett látni, esetleg olyanokat, amiken elkent sminkkel, zavartan beszél, de már akkor is feltételezni lehetett, hogy valójában nincs beleszólása abba, hogy milyen tartalom kerülhet ki az oldalára, hogy videóiban miről beszélhet.

De nemcsak videói tartalmáról vagy konyhája színéről nem dönthetett, a saját testéről sem. Állítása szerint szeretett volna összeházasodni barátjával, Sam Asgharival – aki egy #FreeBritney feliratú pólót viselt a meghallgatás napján egy Instagram-sztoriba posztolt fotón –, de nem engedték. Ahogy azt sem, hogy újra gyereket vállaljon, még orvoshoz sem engedték, hogy eltávolíthassa a fogamzásgátló spirálját.

„Egy dolog hasonlít ehhez, és azt úgy hívják, hogy emberkereskedelem”

„Alapvetően ez az egész gondokság többet árt nekem, mint használ. Megérdemlem, hogy legyen életem. Egész életemben dolgoztam. Megérdemlek egy két-három éves szünetet most, csak hogy azt csinálhassam végre, amit én szeretnék.”

„Segítenie kell” – mondta Spears a bírónak, arra kérve őt, hogy szüntessék meg a gondnokságot anélkül, hogy bármilyen külön elbírálásnak vetnék alá ügyét, amiben megvizsgálnák, valóban alkalmas-e arra, hogy önálló döntéseket hozzon az őt érintő ügyekben.

Itt mondta el azt is, hogy gondnokai hetente kétszer tartottak találkozókat, amiken a vagyonáról és szabadságáról „alkudoztak”. „Nincs rendben, hogy olyan dolgokra kényszerítenek, amiket nem akarok. Őszintén, be kéne perelnem őket, amiért megfenyegettek és azt mondták, ha nem megyek el heti kétszer ezekre a találkozókra nem adják oda a pénzem. (...) Ügyesen kiszipolyozták az életemet.”

Azt mondta, hogy miután „megbukott” egy pszichiátriai teszten, arra kényszerítették, hogy havi 60 ezer dollárért éljen egy Beverly Hills-i házban, hogy ott részt vegyen „egy kisebb rehabon”. Eközben arra is kényszerítették, hogy dolgozzon, de nem férhetett hozzá a bankkártyájához, a pénzéhez, a telefonjához vagy az útleveléhez.

„Egy dolog hasonlít ehhez és azt úgy hívják, hogy emberkereskedelem” – mondta Spears, aki szerint 24 órás állandó megfigyelés alatt állt, még akkor is, ha épp átöltözött. Ha pedig megszegte a szabályokat, mondjuk késett egy találkozóról vagy a munkából, nem engedték, hogy találkozzon a gyerekeivel vagy a barátjával.

Arról is beszélt, hogy amikor közölte, nem akar többé Las Vegasban fellépni, terapeutájának telefonon bizonygatták, hogy nem szedi a gyógyszereit. Spears szerint ez hazugság volt, ennek ellenére másnaptól kezdve lítiumot kezdtek szedetni vele, és leállították azokról a gyógyszerekről, amiket évek óta szedett. Azt mondta, a lítium sokkal erősebb volt, mint a korábbi gyógyszerei, emiatt folyamatosan részegnek érezte magát, senkivel sem tudott rendesen beszélni.

„Szeretném megosztani a történetemet a világgal, hogy mit tettek velem – mondta, hozzátéve, hogy szerinte ideje lenne megváltoztatni a gondnokságra szoruló emberekre vonatkozó törvényt, mert amit ő tapasztalt, az teljes mértékben „demoralizáló”, és biztos benne, hogy több ezer „hasonlóan abuzív gondnokság” létezik.

Meghallgatásán úgy fogalmazott, apja „100 000 százalékig imádta, hogy minden joga megvan bántani a lányát”.

„Az apámnak és bárkinek, aki szerepet vállalt ebben a gondnokságban és a felügyeletemben, aki szerepet játszott a büntetésemben, börtönben kéne lennie.”

(Nagy kép: Britney Spears a 2016-os MTV Video Music Awardson - Fotó: Jason Kempin / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

(BBC/AP/New York Times)