Kína és Ausztrália vetélkednek, hogy ki kösse be az internetet a Csendes-óceán szigeteire

külföld
2021 június 24., 07:29

Komoly vetélkedés indult, hogy kínai vagy ausztrál cég építsen ki több mint ezer kilométeres adatkábelt a Csendes-óceán mélyén. A tervezett új kábelen keresztül kapcsolódna az internethez a környék több apró szigetországa, például Nauru, a Salamon-szigetek, Kiribati és Mikronézia. Ezekről a szigetekről egyelőre műholdas kapcsolaton keresztül érhető el a világ.

A szigetek bekábelezésére a Világbank tavaly kiírt egy tendert, amin úgy nézett ki, hogy egy kínai cég, a Huawei leányvállalata nyer majd, hiszen 20 százalékkal olcsóbban végezte volna el a munkát, mint a többi jelentkező (a vállalatot azóta a Huawei eladta). Nauru erre visszalépett a beruházástól, mondván tartanak a kínai befolyás erősödésétől. Ezzel a 12 ezer lakosú ország sikeresen megfúrta a tendert. Az USA is arra biztatta a térség országait, hogy ne engedjék be a kínai technológiát, mert le fogják hallgatni őket. Kína még a feltételezést is visszautasította.

Nauru felülről.
photo_camera Nauru felülről. Fotó: TORSTEN BLACKWOOD

A Reuters értesülései szerint Nauru és a Salamon-szigetek most Ausztráliával tárgyalnak, hogy a beruházást egy ottani vállalat végezze el, és a Világbank helyett az Ázsiai Fejlesztési Bank legyen a finanszírozó. (Reuters)