Kormányinfó a szivárvány árnyékában

  • Sorban ítélik el az európai állam- és kormányfők Magyarországot a homofóbra szabott pedofiltörvénye miatt.
  • A tiltakozások még Orbán Viktor kedvenc hobbiját is utolérték, a magyar válogatott történelmi meccse előtt leginkább az volt a téma, hogy milyen színű lesz a stadion.
  • Csütörtök délelőtt Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra szóvivő igyekeznek elmagyarázni, hogy mit, miért tesz a kormány.
  • Két hete, a hosszú ideje első, újságírók részvételével tartott kormányinfón meglepetésre a miniszterelnök is felbukkant, de neki már tegnap este annyira sürgős dolga támadt, hogy még a német-magyar meccset is ki kellett hagynia. Ma pedig Brüsszelben van, az EU csúcstalálkozójára készül.
28 poszt
Időrend
2021 június 24., 12:53

Jetskivel kéne levegőztetni a Velencei tavat, de ehhez törvényt kéne módosítani

A HVG a velencei tavi halpusztulásról is kérdezte Gulyást, aki válaszában kifejtette, hogy "[e]gy javaslat van, egy szakmai javaslat a kormány asztalán, még ha első hallásra nem is tűnik komolynak, de a bányatavaknál is ezt csinálják, hogy jetskiket kell ráengedni a tóra, és ez átmeneti kezelést jelent. Van egy probléma, ami a vízállással kapcsolatos, ezt néhány nap alatt senki se fogja megoldani. Különböző terveket a vízügy készít erre de ez egy hosszabb terv. Viszont miután nagyon meleg lett a víz levegőt kell a vízbe juttatni, ezért ilyenkor azt szokták javasolni, hogy jetskivel menjenek rá, ahogy a bányatavaknál szokták. Viszont ehhez a velencei tóról szóló törvényt kellene módosítani, most azon dolgozunk, hogy ezt meg lehet-e tenni vagy nem, és milyen formában, mert ez azonnali beavatkozást igényel".

2021 június 24., 12:45

Gulyás szerint a politikusrokonok vagyonának firtatása távol tartja az értelmes embereket a politikai szerepvállalástól

A HVG Orbán Győző, a miniszterelnök édesapjának hatvanpusztai építkezéséről kérdezett, értesüléseik szerint 6700 négyzetméteres épületet épít. Gulyás szerint egy majorságról van szó, gazdasági épületeket újít fel a miniszterelnök apja, ebben nem lát kivetnivalót. "Honnan tudjuk, hogy ezek gazdasági épületek" - kérdezte a HVG. "Nekem a miniszterelnök úr mondta" - felelte Gulyás. A kérdésre, hogy nem kéne-e úgy változtatni a vagyonnyilatkozati szabályokat, hogy azok kiterjedjenek a politikussal nem egy háztartásban élő rokonokra is. Gulyás szerint "az a helyzet, hogy valakinek a hozzátartozója arról nem tehet, hogy a fia vagy a testvére politikus lett". Szerinte ha a rokonokra is ilyen figyelem irányul, az egyre inkább elriasztja az értelmes embereket attól, hogy politizálásra adják a fejüket.

2021 június 24., 12:28

Gulyás elismerte, hogy vizsgálni kell a kiugró magyar halálozási adatok okait

"Szükséges vizsgálni" - ismerte el Gulyás Gergely a Telex kérdésére azt, hogy fel kell tárni az okait annak, miért volt kiugróan magas a többlethalálozás Magyarországon az év első negyedében. Gulyás azt mondta, hogy Magyarország, ahol lakosságarányosan a legmagasabb volt a halálozás, többlethalálozás szempontjából az európai középmezőnyben van, illetve még azt is állította, hogy a magyar adat valójában jobb a cseh, szlovák, lengyel és szlovén adatoknál. Válaszából az is kiderült, hogy a kormánynak vannak adatai a kórházankénti halálozási adatokról, legalábbis arról beszélt, hogy a nagyobb kórházakban jobbak voltak a mutatók. A járvány kezdete óta mi és más lapok is próbáltak ilyen adatokat szerezni, de az Operatív Törzs rendre azt állította, hogy nem áll rendelkezésükre kórházankénti halálozási statisztika.