Megváltoztatják a Kéktúra útvonalát, így nem zavarja a NER-közeli, Oszkó Péter kezelésében álló balatonhenyei luxusbirtok terjeszkedését

utazás
2021 június 27., 09:59

„Vajon Orbán Ráhel, Guller Zoltán vagy Oszkó Péter kérte az országos kéktúra furcsa módosítását?”

- teszi fel a kérdést vasárnap délelőtti posztjában Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, és a történetben főszerepet játszó balatonhenyei gigabirtok történetét ismerve a kérdésnek akad létjogosultsága.

A mintegy 20 ezer négyzetméter alapterületű telek jelentős része korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán tulajdona volt. Róla ismert, hogy bizalmas a viszonya Orbán Ráhellel, a miniszterelnök lányának pedig jelentős a befolyása az ügynökség működésében.

Gullertől a telek a Hír TV-nél majd az Echo TV-nél is vezető tisztséget viselő Ruff Zoltánhoz, pontosabban az ő kezelésében álló Fekete-hegy Vagyonkezelő Kft.-hez került - ez a vállalat aztán a Közép-Európai V. Magántőkealapba került bele.

A magántőkealapok a NER-ben rendkívüli népszerűségnek örvendenek, mert segítenek elfedni nagy beruházások és vagyontömegek valódi tulajdonosait. Találgatásokra adott okot a Közép-Európai V. Magántőkealap háttere is: az Átlátszó például azt derítette ki, hogy „az alap kezelőjének (Közép-Európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelő Zrt.) vezetője és felerészben tulajdonosa a Tiborcz István barátjaként ismert Szécsényi Bálint”.

Aztán váratlan helyről érkezett hír a tulajdonosi háttérről: idén március végén a Bajnai-kormány egykori minisztere, Oszkó Péter közleményben jelezte, hogy a birtokában levő Oxo Properties Holding az alap befektetője, és ezáltal az ingatlan közvetett tulajdonosa. Külön kérték is a sajtót, hogy mostantól inkább ne is találgasson.

A szomszédos telkek hozzácsatolásával a telek az Átlátszó márciusi helyzetjelentése szerint majdnem duplájára bővült, így a főépület mellett már nyári-lak, és fürdőépület is van, és az épületek bővítésére a tulajdonos engedélyt is kért a Veszprém Megyei Kormányhivataltól.

A jelek szerint nemcsak az építési hatóság tesz meg mindent azért, hogy a grandiózus építkezés a megfelelő ütemben és körülmények között haladjon előre.

Hadházy legalábbis azt írja, hogy Balatonhenyén alaposan átírták az ország egyik legrégebbi túraútvonalát, ami ettől fogva „diszkréten elkerüli azt a grandiózus új kastélyt (plusz mulatópajtát, fürdőházat és tiszttartó házakat, mert ezek is épültek a kastély körül)”.


Alighanem nem véletlenül kanyargott erre a kéktúra útvonala, mert az Átlátszó szerint egy világörökség-várományos természetvédelmi területről van szó.

photo_camera Fotó: kektura.hu

És a térképen valóban látszik, hogy az útvonal megtörik, valamivel hosszabb lesz, viszont elkerüli a falu belső utcáit és területeit, így a Petőfi Sándor utcát is, ahol a henyei Southfork épül.

„Az optimálisabb túrázás érdekében módosítottuk az Országos Kéktúra útvonalát a Vaskapu-árok északi vége és Balatonhenye központja között” - írja szűkszavúan a Kéktúra honlapja.

Végezetül álljon itt a Kéktúráért felelős Magyar Természetjáró Szövetség elnökének neve: Garancsi István, Orbán Viktor stadionbarátja, és a Videoton tulajdonosa.

A balatonhenyei luxusbirtokról Németh Dániel készített látványos képeket és drónvideót az Átlátszónak, itt és itt lehet és érdemes őket megtekinteni.