3 évre szóló bérmegállapodás született a Magyar Postánál

gazdaság
2021 június 28., 17:59

Három évre szóló, összesen 15 százalékos alapbér-fejlesztésről szóló megállapodást kötött a Magyar Posta a két legnagyobb postás szakszervezettel.

A postai dolgozók 2021-ben július 1-től 4 százalékos alapbér-fejlesztést kapnak, ezen felül a cég a lojalitás elismerésére megemelte az idei évi béren kívüli juttatás összegét bruttó 300 ezer forintra.

A tájékoztatás szerint a bérmegállapodást Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója és a Postás Szakszervezetnek meg a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetségének a vezetője írta alá.

A munkavállalók a júliusi fizetésükkel, azaz augusztus elején kapják meg először a megemelt bért, ezen felül augusztusban utalja a munkáltató az éves béren kívüli juttatás felét, a bruttó 150 ezer forintot, a másik felét pedig december elején kapják meg – közölte a Magyar Posta.

Maszkos postás viszi a konzultációs kérdőívet Kecskeméten
photo_camera Maszkos postás Kecskeméten Fotó: Ujvári Sándor/MTI/MTVA

Schamschula György vezérigazgató azt mondta, a megállapodás 2023-ig garantálja a bérek kiszámítható emelkedését minden postai dolgozónak. A bérmegállapodás egyrészt elismeri a munkatársak teljesítményét, elkötelezettségét, másrészt kiszámítható és fenntartható a Magyar Posta számára – közölte.

A Magyar Posta közleményében ismerteti, hogy a 2021-2023-as időszakra szóló megállapodás szerint a 3 év alatt összesen 15 százalékkal nő a postai munkatársak bére. A 2021-es 4 százalékot követően 2022-ben átlagosan 9 százalékkal, 2023-ban pedig 2 százalékkal nő a postások alapbére.

A következő évekre szóló béremelések részletes szabályait később határozzák meg a felek. Ezen túlmenően a munkáltató 1-1 nap extra fizetett távollétet biztosít a Covid elleni védőoltással rendelkező munkatársaknak 2021-ben és 2022-ben. (MTI)