A Háttér Társaság szerint Orbán hazugságokkal védte a melegellenes törvénymódosításokat

belföld
2021 június 28., 09:01

Tételesen cáfoljuk a valótlan állításokat - ígéri az LMBTQI jogokkal foglalkozó Háttér Társaság közleménye. Szerintük ugyanis az Európai Tanács csúcstalálkozóján a tagállamok vezetőinek kereszttüzébe került magyar miniszterelnök számos hazugságot hozott fel a homofób törvénymódosítások védelmében.

„Szó sincs semmilyen törvényről, amely a homoszexualitásra vonatkozna” - mondta például Orbán. A jogvédők szerint a valóság ezzel szemben az, hogy a múlt kedden elfogadott törvényben hatszor szerepel a homoszexualitás kifejezés, mégpedig abban az összefüggésben, hogy “tilos tizennyolc éven aluliak számára (...) olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely (...) a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.”

Több százan vitték el leveleiket a Sándor-palotához június 16-án, amelyekben leírják melegségük történetét.
photo_camera Több százan vitték el leveleiket a Sándor-palotához június 16-án, amelyekben leírják melegségük történetét. Fotó: Kaufmann Balázs - 444

A miniszterelnök azt is mondta, hogy “a törvény a gyermekek neveléséről, bármilyen szexuális tartalmú neveléséről szól.” A valóság ezzel szemben az szerintük, hogy kizárólag a homoszexualitás “népszerűsítése”, megjelenítése került betiltása, a heteroszexualitás megjelenítése viszont nem.

“A szülők dolga annak eldöntése, hogy a gyermek hogyan és miképp ismerkedik meg a szexualitás kérdéskörével” - hangzott el a vita egy pontján. A valóság ezzel szemben az - így a Háttér Társaság -, hogy pont a szülők jogait korlátozza az elfogadott javaslat, ugyanis nem teremt lehetőséget arra, hogy a szülők a melegség, transzneműség irányában elfogadó attitűdöt tanúsítsanak.

Például ha egy szülő kiskorú gyermekével közösen egy LMBTQI szereplőt ábrázoló filmet néz meg szombat este a tévében, azzal jogszabályt sért.A miniszterelnök azt is mondta, hogy ő “a homoszexuális fickók jogait védi”. Ezzel szemben több olyan törvényt sem szavazott meg, amely az LMBTQI közösséghez tartozó emberek életét könnyítette volna meg. Megszavazta viszont 2011-ben az azonos nemű párok házasságának tilalmát tartalmazó Alaptörvényt, megszavazta 2013-ban az Alaptörvénybe a család kirekesztő fogalmát beíró negyedik alaptörvény-módosítást, megszavazta 2020 őszén az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetését és néhány héttel később megszavazta a nem házas személyek örökbefogadásának korlátozását.

Tüntetés a homofób törvény ellen a Sándor-palota előtt júniusban.
photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs/444

A miniszterelnök kijelentette azt is, hogy “ő a jogok harcosa, aki egy szabadságharcos volt a kommunizmus alatt, amikor a homoszexualitást még büntették.” A valóság ezzel szemben az, hogy Orbán Viktor 1963-ban született. Magyarországon a homoszexualitás 1962 óta nem büntethető.

A Háttér Társaság írását itt lehet elolvasni.